Nye ord

Den siste uken har jeg tenkt en del på nye ord, og på innholdet i ord. I denne oppføringen kommer en slags oppsummering. NB: Oppdatert på nytt 4. juli.

Det første ordet er «frilvillig fattig«. Fattigdom er IKKE bra, men hvis man oppsøker det frivillig kan det ha fantastiske sider. Nansen skrev om «gleden ved nøysomhet», og tenk på alle valgene en slipper å ta. Både Norge og EU har standarbeløp for fattigdomsgrense, og dermed kan man også operere med begrepet «frivillig fattig». Jeg har ikke sett dette før, men termen «ufrivillig barnløs» er jo utbredt. I det siste har også «frivillig barnløs» stått flere og flere steder.

Det neste ordet er egentlig ikke noe ord, men en betydning… Jeg har ikke funnet noe godt ord på dette, men meningsinnholdet dukket opp i en samtale med Alex for en drøy uke siden. Da sa jeg noe om frihten av å være «uavhengig av inntekt«. Jeg har jo forsket en del på dette med inntekt, og det jeg mente var at inntekten betyr lite for livskvaliteten. Hvis man er der så innebærer det en stor frihet. Da kan man tjene mindre og mer uten at det påvirker livskvaliteten, og har dermed stor frihet i forhold til hva en vil gjøre. Det enkleste er jo da å ha svært små faste utgifter, men for noen kan jo dette fungere med store utgifter også. For meg var det fleksibiliteten og friheten en har ved å være uavhengig av inntektsvariabelen som var viktig å få frem. At man har så små utgifter at en godt kan være vaskehjelp en periode, men fremdeles få det til å gå rundt. Har du et godt ord for dette?

Så er det ordet «Frihet«. Et ord mange legger mye i. Vi har jo frihet til alt, men ikke alt gagner som det står i bibelen. Hvordan kan man skille det ene fra det andre. Dette var temaet en sen kveld på Kvamsøya i Hardanger, og vi fant vel ut at en handling (som du er fri til) har konsekvenser. Hvis disse handlingene fører til at friheten din reduseres, så vil det i mange tilfeller ikke «gagne». Tenk på en som er fri til å spise mye, men som senere ikke kommer ned i havkajakken. Eller en som tar noen pils, og mister muligheten til å kjøre hjem. Dette er jo på individnivå, men hva med festrøykeren som får en annen til å begynne og røyke? Et sted må en vel trekke noen grenser her, men det var spennende å tenke på frihet ut fra konsekvenser av handlinger…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.