Plan B 3.0 – hvordan redde vår jord

20090702planbDette er tittelen på boka til Lester R. Brown. Boka er oversatt til norsk, og gitt ut på boksmia. Her er det mye interessant, og på s. 27 står det:

“Selv om verdens oljeproduksjon har vært mye større enn størrelsen på nyoppdagede oljekilder i mer enn tjue år, er det i realiteten bare Sverige og Island som har noe i nærheten av planer for å mestre en framtid med minkende oljetilgang på en effektiv måte.”

Oljeindustrien lobber nå massivt med LoVe Petro, og det er på tide at vi ser at dette er SVÆRT lite fremtidsrettet! Jeg fatter ikke at så få politikere selger framtiden for kortsiktige økonomiske gevinster og arbeidsplasser…

Ettersom oljeprisen stiger blir det mer og mer aktuelt å bruk matvarer for å lage alternativ til olje. Allerede omdannes store maisavlinger i USA til drivstoff, og Brasil har også slått seg opp på dette. Det gjør at maisprisene har steget drastisk siste årene. Brown skriver:

“Den voksende konkurransen mellom eierne av verdens 860 millioner biler og verdens to milliarder fattigste mennesker er et nytt og ukjent konfliktområde for oss mennesker. Plutselig står verden overfor et moralsk og politisk spørsmål som vi mangler erfaringer med: Bør vi bruke kornet til drivstoff for biler eller til mat for mennesker? Gjennomsnittsinntekten for verdens bileiere er omtrent 30.000 dollar i året. Verdens to fattigste milliarder tjener i gjennomsnitt mindre enn 3000 dollar i året. Markedet vil ta beslutningen: La oss fylle biltankene!”

Boka er spennende lesning, og jeg kommer tilbake med mer etterhvert! Anbefales allerede!

Det er blitt 5. juli, og jeg har lest litt til… Det er jo ganske dyster lesning dette, så jeg prøver å porsjonere det litt utover. På s. 79 står det om grunnvannet:

“I og med at de overuttak av grunnvann forekommer i mange land mer eller mindre samtidig, vil også tørrleggingen av vannlommene og den følgende nedgangen i jordbruksavlinger komme samtidig. Og nå uttømmingen akselererer, kan denne dagen komme snart – og føre til matmangel av et omfang det blir umulig å mestre.”

Dette blir ikke mindre skummelt når det kombineres med det jeg leste i går. Da gikk det også på matmangel, men kombinert med produksjon av etanol til drivstoff for biler. De siste årene har antall under og feilernærte gått opp. Fra 960 mill i 1970 til 800 mill i 1996, og så opp til 830 mill i 2003. Det er altså en nedgang fra 1970-2003, men ikke fra 1996-2007. I en rapport fra University of Minnesota fremskrives tallet til 625 mill i 2025. Men så kommer det som gjør at en virkelig kan heve øyenbrynene:

“… en oppdagering av disse prognosene våren 2007, der effekten på verdens matpriser av den massive omdanningen av korn til etanol ble innarbeidet, viser at antallet under- og feilernærte i stedet vil klatre oppover – til 1,2 mrd i 2025.”

Det er altså ikke bare vannmangel, men også økte matvarepriser og økt etterspørsel etter drivstoff til biler som gjør matvaresituasjonen svært usikker på sikt… Når markedet fordeler, så går innsatsfaktorene dit de kaster mest av seg. I et slikt system er det mer rasjonelt å produsere stål enn mat… I alle fall i første omgang…

Det er 5. juni, og jeg har lest litt mer… På s. 112 står det litt om underernæring og overvekt:

“FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) har beregnet at 862mill mennesker er underernærte og ofte sultne. Et mye høyere antall, ca 1,6mrd, er overernærte og overvektige. De fleste av dem lider av overdrevet kaloriinntak eller fravær av fysisk aktivitet eller en kombinasjon av de to. Mens nesten en mrd mennesker bekymrer seg for om de i det hele tatt får noe å spise, bekymrer enda flere, 1,6mrd, seg over at de spiser for mye.”

Dette er jo mildt sagt et tankekors…

Så er det en sammenligning av miljøforvaltningen i Kina og USA. I Kina er det store forekomster av kreft, og miljøforvaltningen er på en måte ikke veldig prioritert. Brown skriver på s. 117:

“… Kinas miljøvernadm. har mindre enn 300 ansatte, alle i Bejing. Til sammenligning har USA 17.000 ansatte, de fleste av dem i regionale kontorer landet over, der de kan observere og overvåke forurensning på lokalt nivå.”

Brown, Lester R (2008) Plan B 3.0 – Hvordan redde vår jord. Boksmia.
Eng. tittel: Plan B 3.0. Mobilizing to save civilization.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Plan B 3.0 – hvordan redde vår jord

 1. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Overskyet og mye vind

 2. Lars Verket sier:

  Her er en kommentar fra Facebook:

  Høres ut som ei interessant bok! Kjenner du til “Det 5. trinn” av Dag Andersen (ikke statsråden altså!)? Leste den for et par år siden – ganske interessant syn på menneskehetens utvikling til og med det 4. trinn, som vi er på nå, og et forsøk på å beskrive hvordan det neste trinnet blir. Da skal vi ifølge forfatteren både behandle miljøet på en bedre måte, og bli bedre til å benytte våre mentale og emosjonelle kapasiteter. Det står en del om tankegangen på
  http://www.femtetrinn.no

 3. Hei Lars,

  Du bør sjekke ut konseptet “Cradle to Cradle”. Google professor Michael Braungart og arkitekt William McDonough. De ahar intressant strategi på hvordan det går an å snu utviklingen.

  mvh

  Thor

 4. Lars sier:

  Takk for tips!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.