Endringer i Friluftsloven

Miljøverndepartementet har foreslått endringer i Friluftsloven. Disse er nå ute til høring, og fristen går ut i morgen. Her er høringsuttalelsen til padleguiden.no:

FORESLÅTTE ENDRINGER I FRILUFTSLOVEN

Padleguiden.no ved undertegnede har brukt mange timer langs kysten av Sørlandet i kajakk de siste årene. Det har resultert i ”Padleguide for Vest-Agder” (2007), ”Padleguide for Aust-Agder” (2008) og nå er ”Padleguide for Telemark” under arbeid.

Strandsonen er under hardt press, og det viser datamaterialet i bøkene svært godt. Av ca 450 avmerkede teltplasser mellom Åna-Sira og Risør, er under 20% på fastlandet. I noen kommuner er slike plasser nesten umulige å oppdrive!

Padlere er helt avhengige av å ligge på land, da liggekomforten i kajakken er under middels. Derfor er vi spesielt oppmerksomme når det gjelder opphold i allemannsretten. Vi ser derfor med glede på at 150m regelen foreslås fjernet. En del av leirplassene som er merket av i guidene er i grenseland, og da står det oppført at man bør spørre hvis hytte/hus er bebodd. I mange tilfeller vil det ikke være mulig å se teltet fra hytte/hus, eller det er vann i mellom.

For en padler på vei langs kysten er det viktig å kunne hente seg inn igjen. Det blir derfor ofte sene kvelder, og teltet brukes kun til soving om natten. At dere nå velger å bruke ”forstyrrer beboernes fred” setter vi stor pris på. Et telt kan vel kanskje også representere ”visuell uro”, men det blir jo litt rart for en hytte-/huseier å vekke en sovende padler for å fortelle henne at teltet ”forstyrrer freden”. Bra jobba!

Nettstedet adrenaline.no har stått som utgiver av padleguidene, og har også gjennom flere år kjempet for opphold og ferdsel i flere kommuner. En brevveksling med Risør startet i 2005, og Flekkefjord startet i 2007. I våre øyne svarer padling perfekt til det som omtales i friluftsmeldingen: Enkelt, ikke-motorisert og kan bedrives hele året.

Derfor oppfattes det svært urimelig at noen kommuner trenerer henvendelser som gjelder opphold og ferdsel. Begge kommunene ovenfor har nedlagt et generelt helårs teltforbud i flotte friluftsområder/skjærgårdspark. Dette oppfattes svært urimelig for en sliten padler som ankommer i sludd i november. Vår erfaring er vel at slik områder er i minimal bruk utenom 4-5 uker på sommeren og noen helger.

Det er et tankekors at en padler som utøver aktivt friluftsliv må påberope seg nødretten for å telte i et offentlig friluftslivsområde… Dette gjelder heldigvis bare noen få steder, men dette må ikke få spre seg! I stedet bør aktiviteter som er enkle, ikke-motoriserte og kan bedrives hele året prioriteres. Slik er det ikke i dag.

Vi vil derfor foreslå to ting:
1. At friområder, friluftsområder og skjærgårdspark i grunnregel forvaltes etter Friluftsloven, og at unntak fra dette skal være vanskelig.
2. At kommunene prioriterer henvendelser angående ferdsel og opphold i forbindelse med utøvelse av Friluftsliv. En god start kunne jo være å følge Forvaltningsloven…

Dette siste går rett inn på endringsforslaget i paragraf 13. Forslaget om tvangsmulkt er bra, men det forutsetter jo at kommunene/rett instans har kapasitet til å gjennomføre saksbehandlingen i forhold til dette!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Padling, Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Endringer i Friluftsloven

 1. Camilla sier:

  Det var en god høringsuttalelse, Lars! Jeg tror det er like viktig å rose som å påpeke forandringer og gi uttrykk for missnøye. Man ønsker jo at de skal beholde de momentene en liker ved merknadsbehandlingen, og da er det viktig å utgjøre en motvekt til de parter som eventuelt har klaget på det samme. Vedlig bra, dette er viktig – vi må kjempe for retten vi har til fri bevegelse.

 2. Gisle Haugum sier:

  Den høringsuttalelsen var ganske enkelt god! Helt enig i at ros også er svært viktig samtidig med at det åpner for virkelig å ta hensyn til de presiseringene du gjør. Stå på.

 3. Lars sier:

  Tusen takk for hyggelige tilbakemeldinger Camilla og Gisle!
  Friluftsloven er jo en fantastisk og unik lov. Vi må bare passe på at den ikke spilles ut over sidelinjen. Strandsonen er jo et område der det snart ikke er mer utmark igjen – i alle fall på fastlandet, og da er det bra at de gjør noen grep!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.