Verden uten økonomisk vekst

Dette er samletittelen på flere artikler i siste nummer av Aftenposten Innsikt (nr 7/2009). Der heter det blant annet i artikkelen til Kate Soper:

“Men det finnes rikelig med bevis på at dagens jobbdominerte og materielt tyngende overflod ikke gir oss gode liv, og at det å gå over til et mer bærekraftig samfunn hvor vi jobber og produserer mindre, faktisk vil gjøre oss lykkeligere.
For eksempel er det påvist at andelen av yrkesmessig sykelighet og depresjon henger sammen med hvor mange timer vi jobber, og så snart et visst inntektsnivå er oppnådd, korrelerer ikke ytterligere rikdom med økt lykke.”

Soper er britisk filosof og forfatter.

Den neste artikkelen er av Andrew Simms, og han er utdannet ved LSE og jobber i New Economics Foundation (her er det mye spennende ting!) Han argumenterer svært godt for at økonomisk vekst ikke løfter de fattige ut av fattigdom, men gjør de rike relativt sett enda rikere. Hvordan er dette mulig? Han skriver:

“I 1980-årene var det slik at for hver 100 dollar den globale økonomien vokste, var det omtrent 2,20 dollar som fant veien til de som levde under Verdensbankens grense for absolutt fattigdom. I løpet av 1990-årene krympet denne andelen til bare 60 cent. Denne ulikheten i inntektsfordeling – det har flommet mer oppover enn det har dryppet nedover – betyr at hvis de fattige skal bli litt mindre fattige, må de rike bli veldig mye rikere.”

Litt senere i artikkelen kommer det som setter spikeren i kista på argumentet om økonomisk vekst for å redusere fattigdommen:

“… Å få de fattigste opp til en inntekt på skarve 3 dollar per dag, krever den helt uoppnåelige biokapasiteten til 15 planeter. Med andre ord ville vi har gjort Jorden ubeboelig lenge før fattigdommen var utslettet.”

Altså gitt samme fordeling av veksten som er beskrevet ovenfor. Det er vel ikke akkurat noen bombe at det som kreves er OMFORDELING! Simms filosoferer litt over hvorfor det skal være lettere å rette finansinstitusjoner – enn å redde selve planeten…

I den siste artikkelen er det Herman Daly soms kriver om hvordan det vil være i 2020. Den artikkelen er også lesverdig. Jeg må bare innrømme at mitt abonnement på Innsikt er noe av det beste jeg har gjort!!!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.