Tidlig på

Våknet av et styrtregn litt over 06, og satte likegodt i gang. Nybarbert og nydusjet gikk jeg løs på Grønt Kart kl 06.30. En time senere var det frokost, og klar til avgang fagkonferansen “Avvikling eller utvikling – havnebyen i støpeskjeen” arrangert av Porto Franco. Det skjer mye denne helgen – både i byen og ellers rundt om i landet…

Konferansen startet med ordfører Sørensen, og han la vekt på at godstransport på sjøen var både en klima- og miljøvennlig transportåre. Vi må holde hånd over tradisjonene, sa han blant annet.
Så har jeg ikke notert noe før Slotsvik. Hun fortalte at lastebilen ikke hadde vunnet, og at det var 1000 skip i EU (100 i Norge). Kystverket er budsjettviner, og det er store utfordringer med omlasting i byene. Sitat “Fylle enhver kaiakant med sure pensjonister … det gir ikke et godt bymiljø.”
Haartveit i Kristiansand fulgte opp miljøaspektet, og sjøtransport er en del av løsningen. Sammen med jernbane. Flere og flere stiller krav til transport. IKEA bruker bare vei i nødsfall. Utbyggingen på Odderøya skulle være bilfri (bilene skal under bakken).
Så fortalte Knut Baar Kristoffersen fra Kystverket at 80% av befolkningen bor under 10km fra kysten. Og at det er kystkulturen som ER kulturen, og at dette ofte blir glemt.
Endelig kom Solheim, og han hadde et kombinert kystkultur/valgkampinnlegg. Der fikk han blant annet sagt at Friluftsliv er viktig!
Etter lunsj ble det et innlag ved Paul Leer-Salvesen, der han blant annet sa at “Havet er jordens fostervann.”
Så var det to arkitekter som tok over podiet (Løkken/Haggärde), og de kunne mange kule ord: generisk typologi (brukt om privatisering av strandsone) og små kulturers dynamikk. Veldig mye spennende, men litt for mye hype for min smak.
Tvilde avsluttet konferansinnleggene, og han fortalte om “Ferdigpakkede landskap” – der Aker Brygge var kroneksempelet. Alle store prosjekter i Oslo unntatt Nydalen hadde gått konkurs minst en gang(!) Vi er ikke klar over hvor mye kontorplass off. forvaltning tar i Oslo, mente han, og anslå at det var over 50%
Den nye økonomien: FIRE (Finance, Insurance og Real Estate). La grunnlaget for finanskrisen, og har bygde ned waterfront i byene. Dette ble lånefinansiert av kinseserne (ikke i Norge, men globalt). Denne perioden mente han nå var over – perioder varer aldri lenger enn 20-30 år. Han dro fram en plansje over Peak-Oil, og mente vi var på vei over i noe nytt. Uten at han sa noe mer om at vi er blitt et “fritidssamfunn”, og ikke alle kan leve av et… Det er jo riktig, men jeg ga han nå kortet mitt likevel! 🙂

Etter en deilig middag gikk nettet ned, og det ble mye lesing. Faktisk til over midnatt. Skal få oppdatert boklisten etterhvert. Leste blant annet ferdig “Islam for begynnere“, og der var det et sitat fra Malcolm X som ble totalt forandret etter en pilegrimsferd til Mekka:

“Jeg innså at hvvis alle raser snorker på samme språk, må de alle være like for Gud!”

Dette var jo ganske artig og dypt sagt…

På senga ble det lydbok og Viggo – det er herlig avslapning.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Dagbok. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Tidlig på

  1. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Jobb og BloggCamp

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.