Twilight in the Desert

Dette er tittelen på en bok Matthew R. Simmons om olje- og gassituasjonen i Saudi-Arabia. Jeg må si det er særdeles skremmende lesning, og jeg må få sjekket opp mer om dette er fakta… 20090527desertOljefeltene Simmons ser nærmere på viser at situasjonen høyst sannsynlig IKKE er slik som Saudi-Arabia selv sier. Produksjons- og reservetall fra dette landet er ikke verifisert siden tidlig 80-tall, og Simmons gjennomgang gjør meg ganske engstelig. Jeg har nå kommet frem til konkusjonene i boka, og i innledningen til disse skriver han:

“… What can be predicted, however, with absolute certainty, is that the decline is coming, and our oil-consuming world is grossly unprepared for it. Somebody needs to get busy writing the script for Act II.”

Ettersom jeg leser mer og mer om energi, så slår det meg at Simmons har veldig redd. At vi er VELDIG lite forberedt på at oljeproduksjonen kommer til å gå ned. Hvem er det som er klar over at norsk olje er slutt i løpet av to stortingsperioder hvis vi ikke begynner boring i nye områder? Etterspørselen etter energi er enorm, og for eksempel i transportsektoren er energiinnsatsen 90% fossil(!) Vi snakker om så store tall, at det er vanskelig å ta inn over seg.

Lovelock har sagt at den eneste løsningen er atomkraft. Men, det gir farlig avfall, tar lang tid å implementere og bruker uran som også er en knapp ressurs på linje med olje. Vind, sol, vann og andre fornybare energiformer gir altfor lite i mengde til å kunne ta kjapt over ved dagens teknologi. Teknologien som redning er svært naivistisk… Det er bare en ting som er helt sikkert:

VI MÅ STARTE MED Å REDUSERE ENERGIFORBRUKET NÅ!

Hvis en begynner å se nærmere å fx hva mat inneholder av fossilt brensel, så er det skremmende. Tenk på hva maten er utsatt for av transport, foredling og kunstgjødsel. I løpet av noen tiår må veldig mye endres til å bli kortreist…

Oljen har skapt velferdsstaten i Norge, og vi lever i et svært godt samfunn. I dag vet vi at forbrenning av olje og gass er den viktigste kilden til drivhuseffekten. Dermed har oljen gått fra å være en velsignelse til å bli en forbannelse. Norge tømmer sine olje- og gassressurser i et rekordtempo, og se ikke ut til å ta noe ansvar for framtiden. Sitatet mitt fra Oljedirektoratet i en tidligere oppføring er rett og slett skremmende, og SVÆRT lite fremtidsrettet. I Sverige har de vedtatt å være fri for fossil energi i 2020 – DET er fremtidsrettet!

Jeg vet ikke helt hvor mye hjerne som er knyttet til olje- og gassvirksomhet i Norge, men det er adskillige kilo. Tenk om noe av denne hjernekraften kunne bli brukt til å fremstile fornybar energi. Det er nemlig det andre som må til:

MASSIV SATSING PÅ FORNYBAR ENERGI – BÅDE IMPLEMENTERING OG FORSKNING

Det blir spennende å se den kommende valgkampen. Oljeboring i nord er definitivt ikke svaret på det vi står overfor!!! (Da er det vel bare SV, V og 1/3-del av Ap jeg kan stemme på i høst).

I løpet av min levetid vet jeg at olja tar slutt på verdensbasis. Lenge før dette skjer kommer det til store omveltninger. En stigende oljepris gjør det meste dyrere, og ny teknologi spretter ikke ut av skapene sånn uten videre. Store land som Kina og India vil føre til stadig stigende etterspørsel etter energi på globalt plan. Samtidig stiger havet, og folkeforflytningene begynner. Det er ikke vanskelig å se for seg at dette vil føre til kriger og konflikter…

Det rare er jo at ingen snakker om dette – selv om det bare er et par stortingsperioder dit. Hvor korttenkt er det mulig å bli? Vi må gå fra å være korttenkte til kortreiste, fra å skrive om fotball til energi og klima, og ta innover oss at demokrati og frihet ikke kan bygges på underholdning alene…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

5 svar til Twilight in the Desert

 1. Øystein Lid sier:

  Hjartans einig, Lars. Eit anna problem med dei fornybare alternativa er at det krever olje i alle ledd å laga og transportera utstyret til både solcellepanel, vindmøller og havstraumhaustarar. Spørsmålet vert då om det er slike prosjekt olja kjem til å bli brukt på når ho etterkvart vert verkeleg dyrebar? Eller vil ein ha meir enn nok med å bruka ho i matproduksjonen til dei 6 ekstra milliardane menneske me har fått sidan oljealderen inntraff?

 2. Lars sier:

  Hyggelig å se deg igjen her Øystein!
  Du har helt klart et poeng… Jeg kan ikke fatte og begripe hvorfor ingen vil ta i dette. Forandringene fra status quo blir jo bare større og større jo lengre vi venter med å ta dette innover oss…

 3. Lars sier:

  Lest litt mer nå… På s. 285 står det blant annet:
  “… When Saudi Arabian production finally begins to decline, how rapidlys could output actualle drop? These questions are of monumental importance to a world hooked on abundant an inexpensive oil. … My research has convinced me it is ulikely that Saudi Arabia could sustain any higher oil output than it now produces, and that even the current production rate may be too high.
  …, the only sure fact is that when Saudi Arabia’s oil production peaks and begins to decline, it will take energy forecasters and policy-makers by total surprise. Not a single serious energy plan devised in the past three decades has envisioned such a scenario. Too many seemingly knowledgable oil observers have assumed that Saudi Arabia’s giant oilfields are so large that they might even defy the peaking phenomenon, or at least avoid the event for years to come.

  Så skriver han om hvordan reservene i Saudi-Arabia er oppjustert fra måltall 100 til over 200, og har ligget fast der i mange år… Uten at noen uavhengige kunne bekrefte/avkrefte dette.

  Simmons er svært tydelig i sitt budskap, og skriver på s. 300:

  “… even the most optimistic Saudi supporters must now begin to see that the notion of Middle East oilfields going on forever is at best extremely shaky.”

  Han er også innom norke og engelske felter i Nordsjøen, og alle disse nådde sin peak for mange år siden…

 4. Øystein Lid sier:

  Ja, eg kjenner til teoriane hans.

  Her er eit interessant foredrag eg såg i forrige veke:
  http://video.google.com/videoplay?docid=-2141508903056009420&ei=fGgaSo3AM5y62wKMifDQBQ&q=peak+oil

  Det eg lurar mest på i høve til denne problematikken er korleis det kjem til å påverka samfunnet vårt. Etter olja, kjem sikkert kull til å ta over, som forureinar endå meir. No spekulerer dei på om kull kan nå sitt peak i 2035. Kva då? Vil ein finna ei delt løysing mellom ulike fornybare kjelder, og oljesubstitutt i dei funksjonane olja har som er heilt naudsynt? (det hjelper lite å ha vindenergi i ein transformator, når det ein treng er petro-kjemikalske stoff til kunstgjødselen!) Eller vil det som Simmons og Peak Oil-doomers meiner, dette medføra total samfunnskollaps, hungersnaud, verdskrig og dommedag?

  Eg kjenner at visse delar av dette miljøet balanserer mellom konspirasjonsteori og faktisk vitskap. Men før eller sidan vil jo ein dommedagsprofet ha rett…

 5. Lars Verket sier:

  Nå har det jo gått noen dager Øystein, og jeg har lest ferdig boka. Ikke spesielt oppløftende. Ikke overraskende var “å bruke mindre energi” en option, og boka ble avsluttet med at det måtte skje en revolusjon/åpenbaring i forhold til en ny energikilde…

  Jeg tror du har helt rett – at gass/kull vil ta over for olje (og dermed styrke klimakrisen ytterligere). Håpet her ligger vel i at flommer, uvær osv. blir så ubehagelig at det blir mindre ubehagelig å starte den endringsprosessen som må komme.

  Nå leser jeg boka “6 grader”, og der er det ikke mye lystelig. Og, jeg har bare kommet til to grader enda…

  Det jeg synes er rart er at vi ikke bare kan komme i gang. Mange av tiltakene vil jo føre til økt livskvalitet – helt uavhengig av klimakrise… Fx sykling, kortreist mat, mer vegetar osv osv…

  Jeg tror den kraftigste omstillingen kommer i transportsektoren. Fly med vindkraft er ikke akkurat rundt hjørnet. El-biler er vel på vei, men hele cluet her er jo smart-transport, slow-transport og MINDRE transport!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.