Essay frå Stortinget

På begynnelsen av 90-tallet studerte jeg sosialøkonomi(!) ved Universitetet i Oslo. Der traff jeg en hyggelig fyr som het Morten Søberg. Han snakket “ramme-nynorsk”, hadde strikkejakke og var særdeles glup. Nå har han begått boka “Senatet som aldri vart – essay frå Stortinget“.

20090527mortenTekstene er reviderte utgaver av essay som har stått i “vekeavisa Dag og Tid“. Denne avisa har jeg abonnert på nå i sommer, og det var et trivelig gjensyn. Jeg leste den fast å slutten av videregående skole! Der fant jeg annonsen for boka til Morten, og vips…

Søberg sin vei gjennom karrierelandskapet etter vårt møte for snart 20 år siden er imponerende. Vi er like gamle, men han har en dr.-grad i samfunnsøkonomi, en bachelor fra LSE (filosofi og økonomi) og studier fra Handelshögskolan i Stockholm (spillteori og øk.historie). Om ikke dette er nok, så har han vært innom forskningsavd. i SSB, dep.rådens kontor i Kommunal- og reg.departementet – før han nå har endt opp som “rådgjevar” (det skiltet satt i følge boka langt inne) på Stortinget for Senterpartiet.

Selvfølgelig burde denne omtalen ha vært på nynorsk, men det får gå… Jeg er ikke stødig på nynorsk i skrift, men jeg elsker å lese nynorsk! Det klinger så vakkert inne i hodet mitt! 🙂 Morten sin nynorsk er veldig vakker, og jeg har lært flere nye ord. For eksempel “namnlausing” – det er beskrivelsen på “en som helst vil være anonym”!

I boka tar han oss med inn i sin hverdag på Stortinget. Vi får være med på reisene, på hans tanker underveis i politiske saker og jammen mener han ikke ett og annet også. Boka er krydret med massevis av spennende detaljer, og alle med interesse for politikk vil elske essayene hans. Her får vi være med til Afrika, Underhuset i England, Canada og USA. Vi møter avdøde og sprell levende politikere, og får små glimt bak kulissene. Men, bare litt – Morten utleverer ingen, selv om vi får klare meldinger om at det blåser på toppene i politikken. Politiske prosesser, spilleregler og merkverdigheter blir berørt på en overraskende, morsom og lærerik måte. Morten er definitivt ikke blitt mindre opplyst på de 17-18 årene som har gått siden vi møttes siste gang!

Kunne bare boka vært mye lenger – det er min eneste innvending! Dessuten likte jeg slutten veldig godt:

“… Eg seier til Inge Lønning at politikken i morgon óg hadde vore tent med fleire eigne røyster enn berre atterljomen av røystene til de som har valt dei, partipiskar og mas frå dusinmenneske. Han synest vera samd.”

Skriv mer Morten!!!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.