FrP og strandsonen

I etterkant av helgens årsmøte har Fædrelandsvennen et intervju med FrPs 4. kandidat i Vest-Agder – Kjell Ivar Larsen. Han uttaler blant annet følgende:

“Ingen drar ut i skjærgården for å se på tomme holmer og fjellknatter. Det er jo flotte hytter folk vil se.”

Selv er jeg mer ute etter slike leirplasser på “tomme holmer og fjellknatter“:

20090525sandoy

Dere som følger med her litt er kanskje ikke så overrasket over at jeg ble kraftig provosert her… Dermed har jeg forfattet et leserinnlegg, og følgende har nå blitt sendt Fædrelandsvennens debattredaksjon:

Friluftsliv og FrP

Etter FrPs landsmøte har Fædrelandsvennen en artikkel der Kjell Ivar Larsen (nr. 4 på FrPs liste i Vest-Agder) er sitert på denne måten: ”Ingen drar ut i skjærgården for å se på tomme holmer og fjellknatter. Det er jo flotte hytter folk vil se.
Gitt at Larsen er sitert riktig, så er ikke dette hele sannheten. Selv er jeg aktiv havpadler, og setter stor pris på ”tomme holmer og fjellknatter”. Mange kaller dette frilutsliv, og friluftsliv er noe folk flest setter stor pris på. Enten det er på havet, i skogen eller på fjellet.
I kajakk er det spesielt viktig at det er mulig å komme på land. Både for å slå leir, og for å strekke litt på beina. FrP slår frampå med at ”strandlinjen er ikke så nedbygd som noen vil ha det til.” Jeg har hundrevis av dager i kajakk langs Vest-Agders kyst å se tilbake på. I noen av kommunene er det knapt mulig å få opp et telt i utmark på fastlandet. På skrivebordet kan det nok se u som vi har mye strandsone å bygge ut, men det er kanskje nyttig å komme seg ut i naturen? Se hvordan det ser ut? Mye strandsone er svært utilgjengelig (bratt), og ligger veldig værutsatt til. Dermed er det ganske misvisende å ta dette til inntekt for at det ikke er så nedbygd.
FrP vil også oppheve byggeforbudet i strandsonen. Fra min kajakk ser det ut som om byggeforbudet er utvannet allerede. Med mye penger og advokathjelp er det stort sett fritt frem. Statistikk viser at det er bygd mer fra byggeforbudet ble innført på slutten av 60-tallet til i dag, enn fra svartedauen til byggeforbudet!
På noen tiår har vi gått fra et levende kystkulturlandskap til et dødt kapitallandskap. Larsen er selvsagt i sin fulle rett til å mene at dette er vakkert. Selv setter jeg stor pris på steder der jeg kan få plassert mitt telt. Der jeg kan nyte stillheten, dyrelivet og ensomheten. Flotte hytter trenger jeg ikke se på. Solnedgangen gjør seg godt over tomme holmer og fjellknatter.

Lars Verket
padleguiden.no

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til FrP og strandsonen

  1. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Aktiv dag

  2. Lars sier:

    Det har kommet en del tilbakemeldinger på NPF sitt forum:
    http://www.padleforbundet.no/forum/index.php?topic=4307.0

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.