Fædrelandsvennen og alkoholen

Denne helgen hadde Fædrelandsvennen en feature under tittelen “Alkohol hele uka“. Den var skrevet av Valerie Kubens, og hun har jeg stor respekt for. Synes også saken var ganske balansert, selv om det var noen sleivinger. Blant annet denne i starten av saken:

“Hele 95% av oss, voksne nordmenn, nyter alkohol.”

Her kunne hun med fordel brukt “bruker” i stedet for “nyter”. Det er en del av de 95% som nok føler at flaska drikker/nyter av dem…

En av hovedintervjuobjektene i saken er Kjetil Drangsholt som arbeider med folkehelse i Vest-Agder. Han tar med Fædrelandsvennen ned i vinkjelleren sin, og kan fortelle “at det er moro med vin, og at han hvert år drar til Frankrike for å treffe vinbønder og titte i kjelleren deres.” Han forteller at kona og han deler to flasker vin i helgene, og at han neppe blir alkoholiker av den grunn. Det tror ikke jeg heller.

I et samfunnsperspektiv er det likevel fascinerende å se på hva to flasker vin i uka kunne brukes til i folkehelsesammenheng (2×150 kroner + 52 uker = 15.600 kroner i året):

  • En kajakk med fullt utstyr hvert år.
  • To årsabonnent på treningsstudio + en del treningsutstyr.
  • 10-12 par proffe joggesko i året.
  • En veldig bra racersykkel + utstyr hvert år.
  • En måneds permisjon fra jobben til trening og hvile hvert år
  • I det hele tatt kan 15 laken brukes til mye som gir bedre helse enn alkoholholdig drikke…

Nå er det ikke meningen å henge ut Kjetil. Han er fin fyr, og jeg tror det er mange i hans “sosiokulturelle skikt” som har samme drikkemønster. Det er ganske fascinerende å se hvordan godt lønnede, utdannede og voksne mennesker drikker mer og mer vin. Øl og sprit er liksom lavstatus. Akkurat som røyking. Jeg tror nok alkoholindustrien holder taket noen år til, men så blir det i skammekroken sammen med tobakksindustrien. Jeg tipper 10-20 år! 🙂

I saken er det også en enquete med blant annet meg. Slik så den ut:

200905025fv_alko

Jeg snakket lenge med Irene Svozilik, og hun noterte flittig. Dermed blir det jo bare korte sitater en får frem. Hun avslutter med at “å være kristen er i hvert fall ikke noen grunn.” Her hadde jeg jo en lang runde innom arbeiderbevegelsen. Med Tranmæl og Gerhardsen. Hvordan fagbevegelsen så gjør knefall for alkoholkaptialen, og til og med LO-skolen får alle rettigheter. Så er det neste store bevegelse som faller – de kristne. Noen holder fortsatt stand, men alkohol skal liksom være adiafora (= etisk likegyldig). Da er det jo neimen ikke rart at de kan være likegyldige til klimakrisen også. Det er jammen bra at Luther mente frelsen kom ved “troen alene”…

I dagens VL har Kjersti Toppe fra SP i Bergen bystyre et innlegg. Hun skriver:

“Ifølge tall fra Norsk Pasientregister har antall sykehusinnleggelser på grunn av skrumplever og alkoholisk leversykdom gått opp med 92 prosent i perioden 1998-2008.”

Fremdeles er det en stund igjen til EU-snittet…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.