Nokpunktet

Det er ikke så ofte jeg leser nye bøker, men har tatt for meg noen aktuelle i det siste. Blant annet «Nokpunktet – essays om helse og verdighet» av Per Fugelli. Må vel innrømme at jeg er litt ambivalent overfor denne forfatteren, og i mine øyne er det både geniale og toskete ting i denne boka…

Det jeg satte aller mest pris på var hans mange sitater/gullkorn fra andre forfattere. Jeg tar med noen av dem her, så husker jeg dem.

Først litt fra Olav H. Hauge på s. 15:

Når det kjem til stykke, er det
så lite som skal til, og det vesle
har hjarta alltid visst.

Fra en 9.-klassing ved Majorstua skole:

«Uten deg var jeg ikke meg.»

Jammen har han ikke fått med seg teksten på gravsteinen til Albert Schweitzer også:

«Søk og se om der ikke er et eller annet sted i verden der du kan investere din medmenneskelighet.»

Han har også et avsnitt av Arne Johan Vetlesen om valgfrihet:

«Når valgfriheten – eller budskapet om dens plass i tilværelsen – blir total, slår den over i sin motsetning: valgtvang. I den individualiserte valgtvangens samfunn vil enhver drive rovdrift på seg selv, i streben etter å leve opp til omgivelsenes krav om omstillingsevne, prestasjon og vellykkethet. Når så skjer, blir vi alle selvskadere.»

Jeg har jo selv brukt dette med «nok» i mange foredrag. At det betyr noe annet enn «NOrske Kroner». Det er et ord som er i ferd med å forsvinne fra vårt vokabular, og jeg er glad for at Fugelli drar det frem igjen.

Når det gjelder det jeg synes er genialt, så går det på en del samfunnsmessige ting. Fugelli har jo samfunnet som arbeidsfelt, og jeg mener han har en del bra analyser. Grunnen til at jeg går så langt som å bruke toskete i innledningen går på det samme som det geniale. Han har veldig mange spark til FrP i denne boken, og i sak er jeg hjertens enig. Det er bare det at han (dessverre) marginaliserer seg selv ved å skape et så sterkt fiendebilde. Ofte er saker litt mer kompliserte enn som så… Så kanskje han skulle ta inn over seg at det er NOK FrP-hets nå… Selv om han for all del ikke må slutte, det er bare kvantiteten som blir litt drøy. Så er det litt om helse-aspektet hans. At det er blitt fanatisk, og at fx røykere nå må være ute. Jeg synes han skulle skille litt mer mellom hva mennesket trenger og ikke trenger. Her er det i mine øyne rimelig stor forskjell på fett og nikotin. Dessuten tror jeg mange oppfatter han som statisk – at det er bra nok. Når vi vet at fx fedme har rammet store deler av den vestlige verden med full kraft siste 10-20 årene, så blir det litt tafatt å si at det er nok – vi behøver ikke gjøre noe med det. Jeg tror mange lever godt med sine ekstra kilo, men livsgleden og utfoldelsesmulighetene kan økes – UTEN at det blir sett på som høyere, sterkere osv… Jeg synes i alle fall synd på de jeg ikke får ned i cocpitåpningen på kajakken…

Personlig tror jeg at Fugelli EGENTLIG er litt enig her – og ser at Livet er en prosess der det går opp og ned. Han har bare en veldig tabloid måte å skrive på. Noen ganger er det morsomt og genialt, andre ganger blir det platt og for enkelt.

Men, boka er lesverdig!!! Har du lest andre bøker av han før – så er det mye av det samme som stadig går igjen. Også inne i denne boka. Han har sitt «mantra» – og kjernen er lik i de bøkene jeg har lest av ham.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.