Et glimt av løsningen

I siste Folkevett har Joakim Hammerlin et intervju med Arne Johan Vetlesen. Der sier Vetlesen:

– Undersøkelser viser at den globale forbruksveksten spiser opp de grønne gevinstene som kommer fra teknologiske nyvinninger. Selv om nye bilder forurenser mindre enn eldre stiger de totale utslippene fordi antallet biler på veien øker. Jeg tror derfor ikke på tanken om at det bare dreier seg om å produsere smartere. Vi må også produsere mindre.

Dette gjelder jo ikke bare biler, men også innenfor fx energi (omtalt i blant annet dette innlegget).

Litt senere i intervjuet kommer han med en del av løsningen, som kanskje ikke er så enkel å gjennomføre i praksis:

– Vi må utvikle en holistisk miljøetikk som ser relasjonen mellom mennesker og alt annet levende som et gjensidig avhengighetesforhold. Vi er prisgitt denne ene planeten og dens begrensede ressurser. Derfor handler det om å se naturens skjønnhet overfor oss og vår egen skjørhet vis-á-vis naturen.

– Bak klimakrisen ligger det en dypere samfunns- og kulturkrise der vi har fremmedgjort oss fra naturen ved å betrakte den som noe ytre og forskjellig fra oss selv.

Jeg skjønner (heldigvis) hva Vetlesen mener, og det tror jeg Jensen og Hagen også gjør. Men, er de villige til å selge det inn politisk. Neppe…

Men, det var teknologioptimismen jeg synes Vetlesen beskrev godt.

På siden bak (s. 36 – Folkevett nr. 1 2009) er det en artikkel med tittelen “Redder teknologien oss?” Her er det tre punkter:

 1. Markedets evne til å ta i bruk ny, grønn teknologi er mangelfull
 2. En ensidig tro på teknologien overser andre virkemidler.
 3. Teknologismens herredomme hemmer verdiendringer.

Til det siste punktet er også Albert Einstein sitert:

“Vi kan ikke løse et problem med samme tenkemåten som har skapt problemet.”

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

7 svar til Et glimt av løsningen

 1. Lars sier:

  Interessant å se at jeg leste artikkelen i Folkevett omtrent på samme måte – dette med teknologioptimismen fanget oppmerksomheten. Det står stadig klarere for meg at noe drastisk må gjøres med vekstprinsippet. Det går ikke an å kombinere målet om årlig 3 prosent (eller hvor mye det nå er) med en bærekraftig utvikling. Gevinsten av effektivisering vil spises opp av større stadig økt forbruk…

 2. Lars sier:

  Ja, og dette er jo helt innlysende egentlig…
  Jeg har prøvd å høre med gamle kompiser fra studietiden om litteratur på dette, men det er ganske tafatt. Dette er folk som sitter på Stortinget og i departementene! Jeg synes det er skremmende….
  Har funnet en del støtte for “mitt syn” i de to magasinene:
  Resurgence: http://www.resurgence.org/
  Yes Magazine: http://www.yesmagazine.org/
  Kjøpte en bok i det ene av disse magasinene av David C. Korten med tittelen “Agenda for a new economy”. Har ikke kommet til den enda, men tar den med på bryllupsreise! 🙂
  Ellers kan jo “Penger og sjel” av Per Espen Stoknes anbefales på norsk. Jeg har skrevet en ganske utførlig anmeldelse av den på http://www.m24.no.
  Gi meg gjerne et hint hvis du kommer over noe av interesse Lars! Det var jo et voldsomt styr i forbindelse med Brundtlandkommisjonen. Da var det en del diskusjon om økonomisk vekst var forenlig med bærekraftig utvikling. Økonomene vant, men så lenge det materielle forbruket øker – er jo dette som å skjære over grenen en sitter på… SSB arbeider jo med modeller som forutsetter 2-3% øk. vekst hvert år. Da er det ikke så lenge før ting dobles. Hvis det materielle forbruket også skal dobles – så behøver en ikke være Einstein for å se at dette ikke funker…
  Jeg har noen andre boktips her også hvis du trenger, men da må jeg lete litt. Blant annet en bok fra Flux forlag, og så kan helt sikkert festskriftet til Øystein Dahle anbefales – samme forlag…
  Vi tastes!

 3. Lars sier:

  Vær sikker, jeg skal si i fra om jeg kommer over noe interessant. Foreløpig har jeg via en av dine hjemmesider “oppdaget” Flux. Jeg holder nå på med boka “Visjoner for Norge” med Øystein Dahle, Guttorm Fløistad og Henrik Tschudi. Den vil jeg tro du har vært gjennom. Ellers fikk jeg et tips av en god nabo og bekjent som på grunnlag av våre diskursjoner på bussen, trodde jeg ville like nevnte Fløistads “Studier i langsomhetens filosofi.” Du har kanskje lest den (det er vel to bind?) Pr i dag har du nok mye bedre oversikt over tilgjengelig interessant litteratur enn jeg, men jeg er inspirert til å lese mye om dette, så kanskje kan jeg etterhvert komme over noe du ikke har lest? (Skjønt, det er ikke enkelt, når jeg ser bokoman.no !!)

 4. Lars sier:

  hehe – det var visjoner for Norge jeg tenkte på! 🙂
  Ja, jeg prøver å legge ut fortløpende på bokoman.no det jeg er igjennom, men nå er jeg litt på etterskudd. Får ta en oppdatering i løpet av uka. Er litt mye forskjellig som skal på plass nå – skal snart på interrail i 14 dager…
  Har også veldig sans for Gabriel Scott, og tror kanskje jeg må spørre om å få holde foredrag om “Gabriel Scott – Sørlandets første miljøverner” til høsten. Han har altså utrolig mye bra, og “Alkejegeren” kan virkelig anbefales i så henseende.
  Jeg synes noe av det flotteste som er skrevet om miljøvern i Norge er den lille “novellen” “Farvel Norge” av Petter Wessel Zapffe. Den har jeg fått lov til å publisere elektronisk, og den finner du her:
  http://adrenaline.no/vandre/2005/zapffe/doks/Farvel_Norge.pdf
  Ha en fin kveld!

 5. Lars sier:

  Takk for tipset om Zapffe – jeg skal lese den nå.. Artig at du nevner Scott. Ta en titt på menighetsbladet jeg er med på å lage- på side 8 har vi en artikkel om Scott og miljøvern – http://www.tveit.frikirken.no/pdf/nr02a_2008.pdf

 6. Lars sier:

  Utrolig stilig Lars
  Der var det jo en artikkel som delvis omhandlet “Alkejegeren”!
  Jeg tar slike sammentreff som tegn på at jeg er på rett vei – og skal fortsette mitt søk i Scotts forfatterskap!

 7. Lars J sier:

  Tusen takk for tipset om Zapffe – den teksten var fantastisk. Midt i blinken for meg!
  Nu går jeg av nett for i kveld, men se ikke bort fra at jeg dukker opp i kommentarfeltene dine framover….he,he.
  Hilsen Lars J (får ta med J’en også – så går det an å se forskjell for folk….beklageligvis for mange er jeg fortsatt lite glad i å være tilstede på nett med fullt navn osv… De vil virkelig vil vite hvem jeg er, finner jo ut av det uansett!)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.