Kirken og oljen

På tirsdag gikk norske kirker og organisjoner ut med en oppfordring om å tenke seg om i utvinningen av olje. VL dekker saken med tittelen “Kirken ber om miljø-timeout” og “Kirke-Norge ba om oljestans“. Dette gikk ikke upåaktet hen…

LO var kjapt på banen – “LO ut mot kirkens oljekamp“. Ikke veldig overraskende. De er jo bestandig på arbeidernes side, og det gir god mening i forhold til kapitaleiere/bedriftseiere. Jeg er ikke så sikker på om det gir like god mening når arbeidsplasser og miljø er på kollisjonskurs.

Forslaget har ganske så bred dekning, og er fremsatt av Ørnulf Steen, gen.sek. i Norges Kristne Råd, Atle Sommerfeldt, gen.sek. i Kirkens Nødhjelp, Olav Fykse Tveit, gen.sek. i Mellomkirkelig Råd, Jens-Petter Johnsen, dir. i Kirkerådet og Ida Thomassen, leder i Changemaker.

I dagens VL går en biskop Per Oskar Kjølaas til angrep på oljeforslaget. Han sier til VL:

– Jeg kan i dag ikke se hvilke konsekvenser det kan ha for olje- og gassvirksomheten i Norge – som vi bygger hele vår velferd på i dag.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er det klassiske valget mellom to guder – mammon og Gud. Med en gang det kommer til arbeidsplasser eller lavere velstand (forstått som mindre cash), så vinner penga… Det selger nok, men er det riktig?

Alt tyder på at klimakrisen er reell, og gode forvaltere av skaperverket vil da handle. Da er det helt riktig og rimelig av kirken å ta stilling. I tillegg vil effektene av klimakrisen først ramme fattige land og mennesker, og kirken har tradisjon (eller burde ha) for å ta hensyn til disse først…

Dagens VL inneholder også en liten sak av Magne Lerø (prest) som heller ikke har noen tro på forslaget. “Han mener at verdien av StatoilHydro vil falle dramatisk om kirkelederne får det som de vil (VL).” Folkevandringer, endringer i klima og fattigdom/sykdom er jo for ingenting å regne hvis det settes opp mot børskursen til StatoilHydro! Hvor er fokuset hos Kirkens menn (legg merke til at ingen kvinner er kritiske!). Attpåtil sammenligner Lerø forslaget med en prekenpause på fem år for norske prester. Dette er rimelig søkt. Hvis vi går tilbake til Schweitzers etikk – ærefrykt for livet – så er det ganske enkelt:

DET SOM FREMMER LIV ER GODT, DET SOM HEMMER LIV ER ONDT.

Om norske prester droppet prekener i fem år, så ville garantert livet ikke ha verken godt eller vondt av det. Hvis de i stedet forholdt seg et kvarter i stillhet foran forsamlingen hver søndag, så ville det antagelig fremmet livet! Økt utvinning av olje og gass er helt klart hemmende for livet. Kanskje ikke i Norge, men definitivt på globalt plan. Kanskje jeg skulle sende Lerø et tips om preknene til Schweitzer?

Kirken skal ikke være politisk sies det, men hvis den ikke skal uttale seg om angrep på selve skaperverket – hva skal den uttale seg om da? Ingen nekter kirken å uttale seg om ekteskapet og homofile – da debatteres det sak/dissikeres kirken side opp og side ned. Det gjelder jo alle de andre! Men, når det gjelder oljen – fundamentet for lommeboka og velstanden – da får kirken holde kjeft! Kanskje burde det vært omvendt? Livet globalt sett klarer seg nok greit med både homofile og ekteskap med to av samme kjønn, men uten skaperverket er livet dømt til undergang…

Jeg gleder meg i alle fall over en kirke som sier i fra om at skaperverket er en forutsetning for liv, og som ber om en tenkepause rundt Norges situasjon som oljepusher. Vi vet at omtrent halvparten av verdens olje- og gassressurser er tømt. Dette refereres til som “Peak Oil” (gjør et søk på YouTube). Dermed blir det mindre og mindre olje, og prisen bare øker og øker. Ingen skal tro at dette ikke vil påvirke verdensøkonomien, krig/fred og hva som skjer på energiområdet. James Lovelock mener det er umulig å komme utenom massiv utbygging av kjernekraft. Dette kan jeg for lite om pr.d.d., men det er helt klart at verden står overfor massive utfordringer på energiområdet. Vi har valget: Øke farten mot stupet, eller med en kontrollert nedbremsing. At fremskrivningene av energiforbruket bare stiger og stiger er perverst – energiforbruket må ned! Dette gjelder også i Norge, selv om vi helst vil kjøpe avlat i utlandet…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

5 svar til Kirken og oljen

  1. Lars sier:

    I dagens FV er lederen heller ikke særlig gira på Kirkens forsldag. Under tittelen “Den siste olje” skrives det bl.a. følgende:

    “I lys av dette og den økonomiske krisen vi er på vei inn i, bør ikke fokus være på en pause i letingen etter nye oljeforekomster. Tvert imot bør søk etter nye felt oppmuntres av statlige myndigheter med sikte på en fremtidig mer miljøvennlig utvinning av den verdifulle ressursen.”

    Tidligere i lederen står det om at 80.000 er ansatt i petroleumsvirksomheten i Norge, og at den står for 47% av vår eksport. Når vi vet at dette ikke kan fortsette, så virker det rart at vi skal bruke så mye av våre beste hoder til å øke farten frem mot stupet…

    Vi har valget – ta regien, eller forholde oss til det som skjer etterhvert…. Begge alternativene innebærer usikkerhet, men i mine øyne er det første å foretrekke…

  2. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Et glimt av løsningen

  3. Lars sier:

    I dagens VL fortsetter debatten. På leserinnleggsidene er det et innlegg fra Berit Hagen Agøy, som er leder av Mellomkirkelig Råd. Hun skriver:
    “… vår velferd må ikke baseres på kortsiktige og egennyttige norske løsninger, men på etisk forsvarlig forvaltning av ressursene.”
    Bra skrevet!
    Dessuten bør vi ha en runde å ordene “velferd”, “levestandard” og “livskvalitet”. I min verden handler levestandard om antall kroner, mens livskvalitet er noe subjektivt – hvordan man har det. Velferd ser jeg mer på makroplan, i forhold til helse, skole osv.

    VL har også grepet fatt i Asbjørn Finnseth, og han mener at biskopene kan fryse lønna de neste 10 årene. To av biskopene mener dette er interessant, så får vi se! Hadde vært veldig spennende om kirken ville være de som fokuserte på livskvalitet mer enn levestandard…

    I artikkelen opereres det med årslønner som er helt hinsides min hverdag…

  4. Lars sier:

    FrP har kjøpt en artikkel hos E24.no om emnet, og der skriver Siv Jensen:

    “Når en meningsmåling utført for Oljebedriftenes Landsforening viser at over halvparten av befolkningen er positive til oljeboring i Lofoten og Vesterålen, tyder det på at Kirken har forregnet seg kraftig. ”
    Kilde: http://e24.no/kommentar/spaltister/jensen/article2937998.ece

    Klarere kan det neppe sies… At Kirken og det til enhver tid gjeldende flertall helst skal stemme overens. Nå er det jo slik at flertallet også har historie for å ha tatt feil. Blant annet var det slik at 90% av tyske prester støttet Hitler på 30-tallet. De måtte avlegge troskapsed. I ettertid er det jo enkelt å se at flertallet blant prestene ikke hadde rett den gangen.

    At flertallet av befolkningen er mer opptatt av sin egen lommebok enn fremtidige generasjoners muligheter bør ikke komme som noen bombe. Verken for Oljebedriftenes Landsforbund eller Siv Jensen. Men, blir det riktig for det???

  5. Lars sier:

    I dagens VL (16.3.2009) har Tom Martin Berntsen en kronikk om “Kirke i demokratiet”. Den avsluttes med:

    “Kirkens sanne vesen er ikke å være et meningsmarked, men menigheter for medlidelse med andre.”

    Jeg tolker jo dette som at Kirken med å ta standpunkt i forhold til olje viser medlidelse med andre, men ser jo at andre godt kan tolke denne saken som noe som ikke har med medlidelse å gjøre…. Vanskelige greier…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.