To planker og en lidenskap

Roland Huntford har skrevet boken med denne tittelen, og Aschehoug ga den ut i 2006. Her er det mange detaljer og mye moro om norsk skihistorie.

Huntford tar skikkelig tak i historien, og de som trodde alt begynte med Sondre Norheim har mye å se frem til… Her er det også mange artige episoder og sitater fra da damene begynte å innta skisporet.

Det er helt utrolig så mange kilder Huntford har tatt i bruk, og her er et par sitater fra boka. Det første er fra Roald Amundsen, og er fra en beskrivelse etter en natt i en snøhule:

«Vi fik en Solopgang at se, saa skjøn, som vi vel sent skal glemme. Stille og rolig laa Vidda. Den hvilte seg ud efter Gaardsdagens Anstrengelser og samlede nye Kræfter til fortsatte Angrep. Hvor vidunderlig skjøn Guds Natur er, selv om den blot bestaar af Is og Sne! Purpurrød kom Sole op og farvede disse mangfoldige Toppe gyldne. Vildt var det Landskap, der laa for os; men man skal lede længe efter at finde et skjønnere.» (s. 212)

Noen sidere senere får vi et avsnitt fra Fridtjof Nansen. Han er ikke snau når han omtaler skisporten:

«Kan der tænkes noget sundere og renere end paa en frisk vinterdag at faa skierne under fødderne og stryge til skogs? Kan der tænkes noget finere og ædlere end vor nordiske natur, naar sneen ligger alendyb, drysset blød og hvid udover skog og aaser? Kan der tænkes noget friere og mer spændende, end naar man hurtig som fuglen stryger udover de skogklædte lier, mens vinterluft og krankviste suser en om kinderne, og øine, hjerne og muskler er spændte, færdige til at undgaa hver ukjendt hindring, som næste øieblik kastes i en vei? Er det ikke, ligesom hele kulturlivet med engang skylles ud af sindet og ligger igjen med byluftens langt der bag – man gror sammen med sine ski og naturen. Det er noget, som udvikler ikke alene legemet men ogsaa sjælen, det har dybere betydning for et folk, een de fleste aner, dette.» (s. 222)

Er du interessert i skihistorie – så er dette virkelig en bok som kan anbefales. Den er på ca 450 sider, og har en god del illustrasjoner og fotos. Sidene er tettskrevne, så boka er neppe unnagjort på en kveld… 🙂

Oppdatering 22.2: Da er jeg ferdig med boka, og konklusjonen i avsnittet ovenfor opprettholdes. Riktignok går det veldig fort fra 1945 til i dag, men også her er Huntford innom veldig mye spennende historie. Denne boken er et must for alle som er interessert i skihistorie!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

1 svar til To planker og en lidenskap

  1. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Skitur og lesing

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.