Tidebønn

Til bursdagen fikk jeg også boken «Tidebønn» av Rune Richardsen (red.) I forordet var det 5 åndelige råd:

 1. Forsøk ikke lenger å gripe Gud med tanken, Gud kan du bare nå med din kjærlighet.
 2. Stol på at Gud søker deg og elsker deg, uendelig mye mer enn du søker og elsker ham.
 3. Søk Gud bortenfor dine ord. Be gjennom ditt liv. La dine åndedrag være tegnet. Ånd ut din lengsel, ånd inn fellesskap.
 4. Ær Gud gjennom gode øyne, rene tanker og villige hender.
 5. Gi Gud et blikk, et sukk, en kort bønn. Si:
  Herre Jesus Kristus, Guds Sønn, miskunne deg over meg.
  eller:
  La alle mine ord og tanker, Jesus, være slik at de gleder deg.
  eller:
  Vær ikke urolig, og frykt ikke. Den som har Gud mangler ingenting.

Boken er gitt ut på Efrem forlag i 2008, og de skriver om boken:

Tidebønn
– daglige bønner fra Bibelen

20090127tidebonnTidebønn har sin opprinnelse i den jødiske tradisjons bønnetider og ble videreført av den tidlige kirke. Både Jesus og disiplene ba de gammeltestamentlige bønnene fra Salmenes bok. Apostlenes gjerninger, skriftet i Det nye testamentet som omhandler den første menighet, vitner om hvordan de første kristne, i fellesskap eller hver for seg, ba ved bestemte tider.

Bønnene er hentet fra Bibelen. Å be Guds ord er tidløst og slitesterkt. Hele spekteret av menneskelige føleleser og erfaringer får rom. Dybdene i Gud – og i oss selv – blir utforsket. Bønnen for verden blir utvidet. Vår kristne enhet fordypes.

Når vi ber tidebønn kommer vi ikke bare i forbindelse med den levende Gud, men også med alt Guds folk som over hele jorden ber de samme bønnene.

«Tidebønn» er enkelt lagt opp, og er like aktuell om en har erfaring eller ei. Den vil passe i ditt lønnkammer, for både unge som eldre, og i fellesskap – familier, bibelgrupper, skolelag eller styremøter. Å be tidebønn inkluderer alle – ekskluderer ingen.

Boken inneholder tidebønn for en uke, med fire bønnetider pr dag: Laudes (morgenbønn) – Midt på dagen – Vesper (ettermiddag/kveld) – Completorium (før natten).

Jeg har såvidt sett litt i den, og dette minner meg både om messene på Lindisfarne og Rättvik. Skal prøve å bruke den når det faller naturlig, og se om jeg ikke kommer inn i det etterhvert…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

4 svar til Tidebønn

 1. God morgen!

  Tidebønn er et spennende og nyttig verktøy/hjelpemiddel for alle oss som kan føle på utilstrekkeligheten i våre bønnerutiner(bønn bør dog ikke være rutiner). Jeg var nylig på en samling i regi av Den Evangelisk Lutherske Frikirke, der fokuset var på tidebønn og pilgrimsvandring. «Tittelen» for seminaret var; …»I stillhet og tillitt skal deres styrke være»… Det var et flott seminar der jeg virkelig fikk øynenene opp for tidebønn(og pilgrimsvandring), desverre har jeg ikke fått praktisert det foreløpig, men jeg tror alle kan ha god nytte av å prøve nettopp tidebønn!

  Med hilsener om en velsignet fremtid!

  Bjørn Preben Anfinsen-aRisæ

 2. Lars sier:

  Hei Bjørn!
  Takk for tilbakemelding!
  Du har helt klart rett! Jeg har også stor tro på tidebønner, men synes det er vanskelig å få det inn i en hverdag som er veldig variert…

 3. Det var i grunn litt artig at jeg fant din side om tidebønn(eg. underside av Homo Ludens), jeg hadde hørt om deg tidligere i forbindelse med Padleguiden din, samt at det ble referert til en av dine andre sider på seminaret jeg nevnte i stad. Siden som heter; Keltisk Fromhet!

  Du er tydelig en dyktig fyr, takk for bidraga dine!

  Med vennlig hilsen,

  Bjørn Preben

 4. Lars sier:

  Takk for hyggelig tilbakemelding Bjørn!
  «Navet» i mitt web-univers finner du her: http://www.digital-info.no

  Fortsatt god søndag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.