Eh… 24?

Jeg har jo tidligere prøvd å få fokus på N24.no (nå E24.no) gjennom nettstedet m24.no (nå også e23.no og e25.no). Dette har ikke lyktes, men jeg slutter ikke å undre meg over at ingen stiller spørsmål ved stoffutvalget i media. I reklamen jeg skriver om her står det:

“Uansett om vi liker det eller ikke; penger styrer våre liv. Hva som skjer i økonomi og næringsliv preger vår fortid, nåtid og fremtid.”

Dette er jo klassisk hersketeknikk; vi vet best, og det får du bare forholde deg til.

Her er forøvrig den helsides reklamen:

20090127e24-reklame

Nå er det jo slik for de fleste av oss, at dette heldigvis ikke stemmer. Hadde for eksempel folk ønsket å sette barn til verden hvis det var penger som styrte livene deres? Ville de giftet seg? Ville de tatt opp millioner i lån for å kjøpe hus og hytte? Ville de kjøpt økologiske produkter? Hvorfor er så mange religiøse, når det er lite utbredt at tro at tro fører til rikdom? Hvorfor setter vi mer pris på nære relasjoner til slekt og venner når det røyner på, enn en feit lommebok?

Det skal finnes en bok om “Det en-dimensjonale mennesket“. Jeg vet ikke helt hva den handler om, men føler at menneskesynet til E24.no ligger veldig i denne gata. I dere verden finnes det kun EN verdig: PENGER!

Heldigvis er verden mye rikere enn som så, og det er vel EGENTLIG de som bare har penger som verdi som er FATTIGE?

Thomas Hylland Eriksen har skrevet boka “Storulvsyndromet“. Der forteller han at penger er viktig opp til ca 70.000 kr pr år. Deretter blir vi ikke lykkeligere av penger. Da er det andre forhold som er viktige.

Den vanvittige dansen rundt gullkalven vi har vært vitne til de siste årene går selvsagt også ut over miljøet. SSB river seg ganske sikkert i håret over økonomiske fremskrivninger i landet vårt. De VET at hvis veksten i økonomien tas ut i materielt forbruk, så er det ikke bærekraftig ett sted. Faktisk overforbruker vi en jordklode eller tre allerede!

Da er det ganske symptomatisk å se opplistingen av saksområder nederst i reklamen:

Børs – boligmarked – olje og gass – rente – samferdsel – næringsliv – livsstil – bil – miljø

Det er freistende å henvise til en reklame jeg hørte et annet sted for noen år siden: “If you´re not part of the solution – you´re part of the problem!”

Livsstil – og særlig livsstilsendring – er viktig. Men, på sidene hos E24 handler det mest om hva vi ikke trenger: Dyre hus, biler og kostbar livsstil… Mest mulig eksklusivt for færrest mulig.

Økonomi-stoffet i aviser og TV har eksplodert på kort tid – og INGEN stiller spørsmålstegn ved dette. Hvorfor er det slik???

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Eh… 24?

 1. Torill Folkestad sier:

  Joda Lars – det er mange som tenker på det, men få som gjør noe konkret med det. Vi hadde en oppblomsting på 70-tallet med “Fremtiden i våre hender”.
  Det er fortsatt noen sjeler i den organisasjonen, men gjennomslagskraften er minimal. Du bør lese ei bok som heter “Tanker for et nytt årtusen” – skrevet av Dalai Lama og utgitt på Cappelen forlag.

 2. Lars sier:

  Ja, det er vanskelig å forestille seg den folkebevegelsen som var rundt dette da FIVH startet. I dag kniver FIVH med den norske avd. av supporterklubben til ManU om flest medlemmer, og er fremdeles desidert størst av miljøorganisasjonene.
  Har lest det meste av Dammann, og skjønner godt at han kalte biografien sin “Kontraster”.
  Tusen takk for boktips – har noen bøker av Lama liggende her, men usikker på om det er “Tanker for et nytt årtusen”.

 3. Hva med å bruke mer tid og penger på dette?
  http://mediastorm.org/

 4. Lars sier:

  Takk for tips Bjørn! Her var det mye spennende!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.