– Jesus laget vin uten alkohol

I dag har VL noen saker om søndagens prekentekst, der Jesus gjør vann om til vin. I den fobindelse har journalist Christian Nicolai Bjørke tatt en prat med syvendedagsadventistene.

Slik ser saken ut:

– Jesus laget vin uten alkohol

– Hvis ikke, ville dt vært store mengder alkohol han serverte på slutten av en fest der folk allerede var fulle. Det stemmer dårlig med det bildet Bibelen tegner av Jesus som en som setter fri og tar vare på de svake, sier Roger Robertsen, leder for syvendedagsadventistenes brevskole Norsk Bibelinstitutt.
Han mener det ikke er uten grunn at Jesus ikke brukte ordet vin da han innstiftet nattverden.
– Han sier kalk eller vintreets frukter, som er en fersk og frisk most uten alkohol. Dessuten er det slik at alkoholfri vin, som på denne tiden var en slags kokt druejuice, ble regnet som den beste vinen i Jesu samtid.
Ifølge Robertsen er nattverden en overtakelse av jødenes påskemåltid, som også kalles “det usyrede brøds høytid”. Det var en h øytid for all bruk av gjær var forbudt. Robertsen mener dermed at vin, som må gjæres, ikke var en del av den første nattverden.
– Gjær er et symbol på synd, og Jesus kan ikke ha servert noe som inneholdt det. Da forsvinner hele symbolikken med Jesu renhet, sier han.

Siden jeg begynte å gå til nattverd har det slått meg at folk er veldig opptatt av vinen, men å spise små pappbiter som brød er det ingen som snakker om. I VL har det vært flere innlegg mot intinksjon (dyppe brødet i vinen), men veldig få om brødet.

Jeg er jo ganske fersk i dette gamet – og kommer fra avholdsbevegelsen. Dermed oppfatter jeg dette som ganske merkelig. Jeg år til nattverd uansett, men de gangene det er alkoholholdig vin merker jeg jo at det kommer på mange minner bare ved lukta. I Bibelen står det vel at “vinen som gjør dere glade”, men i mitt liv har jeg vel mer vært opptatt av den andre siden av medaljen. Altså vin (alkohol) som gjør folk sinte, triste, brutale osv…

Dermed var det spennende å se syvendedagsadventistenes syn på dette. VL er en flott avis på denne måten – en får stadig nye perspektiver på ting! Tusen takk!

For en tid tilbake snakket jeg med en som hadde mottatt nattverd i Calcutta. Da hadde han fått rent vann. Vin var ikke å oppdrive, og rent var var jo mangelvare (ergo verdifullt). I mine øyne er jo Livets vann det mest verdifulle vi har, og i dag virker det rart at det ikke serveres vann og brød synes jeg… Men, så er jo jeg medlem av anonymous.aquaholics.info. 😉

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.