Arne Næss er død

VG skriver i dag at vår kjære Arne Næss døde i går kveld. Han var en av mine store helter, og selv om det var ventet er det veldig, veldig trist og leit.

20090113arne

Bildet over er fra Kristiansand i juni 2007 – da jeg traff han siste gang.

Første gangen var heller ikke så veldig lenge siden. Det var på et FLUX-seminar på Granavolden. I pausen fikk jeg spurt han om begrepet “hilaritas” fra Spinoza. Selv om han allerede da hadde problemer med korttidsminnet, var det ingen ting i veien med tenkningen og det faglige/historiske. Øynene hans flammet opp, og han sa: “HILARITAS! Det er den DYPESTE glede. Den som kommer langt nede fra magen. Den som beveger HELE deg, og er i overenstremmelse med ALLE dine verdier!” Så bokset vi litt, og så begynte seminaret igjen.

Arne har berørt mange, og boka “Livsfilosofi” er den boka Universitetsforlaget har solgt mest av opp igjennom tidene. Flere personer har bidratt sterkt siste 15 årene for å få Arnes tanker tilgjengeliggjort. Henrik B. Tschudi i FLUX og Per Ingvar Haukeland (bøkene “Livsfilosofi” og “Dyp GLEDE”) er to av disse. Sistnevnte kom ut med boka “Dyp glede” før jul, og der sammenfattes Arnes arbeid med dypøkologien. Må boka få et bredt nedslgsfelt, og Arnes tanker leve videre. Det fortjener de!

Arne har alltid vært opptatt av leken og det lekende menneske (homo ludens). Vi traff hverandre veldig der, selv om han bokser mye mer enn meg! Likevel skal jeg ikke legge skjul på at det er Arne som er inspirasjonskilden til navnet på denne bloggen: Homo Ludens (.no).

Jeg har også brukt sitater fra han i mange forskjellige sammenhenger. Blant annet har jeg et på enkeltmannsforetaket mitt sin hjemmeside:

“Den forestillingen om levestandard vi har i dag involverer fantastisk mye som ikke trengs. Vi må legge oss på en lavere levestandard, men med like høy eller høyere livskvalitet. Det kan ta tid, men vi må gå i den retningen.”

Mannen var langt forut for sin tid, og vi skulle så gjerne hatt mange av hans kaliber til å ta over!

Arne var opptatt av Spinoza, og jeg kom også bort i tankene hans i forbindelse med oppgaven “Gud og natur” i Bø. Jeg ble aldri helt klar på om Spinoza var panteist eller pan-en-teist i Arnes øyne. Selv har han også beskrevet sitt forhold til naturen som panpsykisme – at alt er besjelet. Boka hans om Hallingskarvet: “Det gode lange livs far” er et godte eksempel på hans tanker. Arne var også possbilist, og i innledningen til “Dyp glede” spør Per Ingvar Haukeland han om det ikke er mulig at det er noe også etter døden. Da svarer Arne (fritt etter hukommelsen):

“Det er slettes ikke umulig. Men, hvis det kommer en engel for å hente meg – så vil jeg sjekke vingefestene godt før jeg blir med!”

Dette var Arne i et nøtteskall: leken, åpen og med et glødende glimt i øyet.

Vi er mange, mange mennesker som kommer til å savne Arne. Hans skråblikk på samfunnet var helt klart på sin plass, og særlig dypøkologien hans bør få et bredere og bredere nedslagsfelt.

Jeg lyser fred over hans minne, og sender med han den keltiske velsignelsen:

Må din veg, komme deg i møte.
Vinden allltid fylle dine seil.
Solens lys, leke på ditt kinn.
Regnet falle vennlig mot din jord.
Og må Guds gode hånd, verne om deg.
Til vi møtes – igjen!

Jeg er overbevist om at vingene sitter godt fast Arne!

Her er noen lenker til aviser som skriver om Arne i dag:

Aftenposten: Arne Næss er død
VG: Filosofen Arne Næss (96) er død
Dagbladet: Arne Næss er død
NRK: Arne Næss er død
Nettavisen: Arne Næss er død
TV2: Arne Næss er død
Vårt Land: Arne Næss er død

Mer om Arne Næss kan du finne her:

Wikipedia: Arne Næss (allerede oppdatert med dødsdato)
Wikipedia: Dypøkologi
Wikipedia: Deepecology

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Dagbok, Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Arne Næss er død

 1. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » En litt sørgelig dag

 2. Tore sier:

  Fikk lyst til og se filmen LOOP i går for ente gang. Ble til at jeg så kun ekstra materiale med Arne Næss. Etterpå gjorde jeg et søk på ham og Spinoza og vips så var jeg litt smartere.
  Han var også min helt, selv om jeg nok ikke forsto ham helt. Da må jeg jo lese mye mer og samtidig bli klokere 😉

 3. Lars sier:

  Det er jo helt umulig å skjønne noen helt!
  Har du sett boka til Haukeland som heter “Dyp glede”?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.