Optimist på vegne av det 22. århundre

Leser boka “Dyp glede” av Haukeland om dagen, og her har Arne Næss skrevet ned en tenkt samtale om hvorfor han er optimist (men egentlig ganske bekymret):

NN: Er du en optimist eller en pessimist?
AN: Jeg er en optimist!
NN (forbløffet): Virkelig?
AN: Ja, i forhold til det tjueandre århundret er jeg en overbeivst optimist.
NN: Du mener selvfølgelig det tjueføste århundret?
AN: Nei, det tjueandre! Epoken til våre barnebarns barnebarn. Er du ikke opptatt av hvilken verden de barna skal leve i?
NN: Du mener altså at vi kan ta det med ro i forhold til å overvinne den økologiske krisen, med tanke på at vi har et hav av tid til disposisjon?
AN: Ikke i det hele tatt! Hver uke teller! Hvor forferdelig, skamløst dårlig forholdene vil utarte seg i det tjueførste århundret, eller hvor langt ned vi må falle før vi begynner på oppturen, avhenger av hva DU og andre med deg gjør i dag og i morgen. Vi har ikke en dag å tape: Vi behøver aktivisme på alle nivåer, og vi behøver det fra og med nå.

Noen sider lenger bak i boken (s. 276) er det angitt 4 framtidscenarioer. Det er ikke særlig tvil om at vi er på vei inn i scenario nr. 2:

2. Utviklingen fortsetter som skissert i scenario 1, med unntak for større endringer i fattige land, hvor man opplever betydelig økonomisk vekst etter vestlig mønster. Det vil i så fall innebære at fem ganger så mange mennesker har en livsstil som ikke er bærekraftig. Utviklingen vil raskt stanses av et økologisk sammenbrudd, og det settes i verk harde tiltak for å bekjempe kaos og for å påbegynne en prosess i retning av en bærekraftig livsstil.

Oppdatering 26. jan 2012 – gjenlesning før feiringen av Arnes 100-årsdag i morgen.

I kapittelet om “Økologisk bærekraftig utvikling” på s. 232ff står følgende:

… Fra sosialøkonomisk side er det ennå ikke utarbeidet noe vekstbegrep som gir økologiske mening. To ting har vært klare siden 1960-årene: veksten har vært omtrent proporsjonal med forurensningen. Herav tolkningen av “GNP” som “Gross National Pollution”. Videre er det påvist at “GNP i det store og hele måler utgifter.
… Innsikten i at selv så lite som en halv milliard mennesker i den rike verden har ført til økokrise, har gjort det umulig å kalle det en ønskverdig utvikling å øke antalle rike forbrukere med ytterligere en halv milliard.
… når befolkningen i et rikt land øker med én enkelt innbygger, kan det forårsake mer økologisk skade enn 100 nye innbyggere i et fattig land.
… Ryggraden i den dypøkologiske bevegelsen er den “tause majoriteten”, som over hele verden kjemper mot bevisstløs ødeleggelse av fri natur med en lidenskap motivert av dype filosofiske eller religiøse, for det meste uartikulerte, overbevisninger og holdninger.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Optimist på vegne av det 22. århundre

 1. Eivind M. sier:

  Har du lest bøker av Gert Nygårdshaug? Han har en serie bøker om noen “økologi-terrorister” som i nær fremtid saboterer oljeutbygginger og naturødeleggelser på vegne av naturen. Scenarioet mot slutten av serien ser ikke ut til å bli mindre aktuelt etterhvert som vår virkelige historie utvikler seg – i bøkene kollapser hele vår sivilserte verden etter at matvareprisene øker, det finansielle systemet går dunken, og “alle” danner små, bevæpnede fraksjoner som kjemper mot hverandre om ressurser man før tok for gitt.

  Spennende lesning, og en god tankevekker for utviklingen av samfunnet vårt også..!

 2. Helga sier:

  Så at Kristiansand har gått inn for å utrede rushtidsavgift, det er jo gode nyheter og et viktig førtse steg! Gratulerer 🙂

 3. Lars sier:

  Gert skal jeg kose meg med i vinter! 🙂
  Helga: Nå er det ikke bystyremøte før på onsdag, og det er fortsatt åpent. Håper og tror det går veien, men det er ikke endelig avgjort enda. I mine øyne er det jo helt utrolig hvis man sier nei, men jeg er jo ikke akkurat noe gjennomsnittsmenneske…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.