Krisen i finansmarkedene

Da jeg kom hjem fra tur lå Morgenbladet her, og der hadde Gudmund Hernes kastet et skråblikk på krisen, spekulanter og sammenhenger. Han avslutter med følgende:

Økonomene taler om moral hazard når en aktør selv ikke må bære konsekvensene av egne valg, og tar uvørne sjanser fordi andre raker kanstansjene ut av ilden når de feiler. Det er nettopp slik “moralsk vanakt” man inviterer til når spekulantene høster gevinstene mens skattebetalerne bærer tapene – bare de blir store nok. En kapitalisme der fordelen er privatisert og ulempene sosialisert har skapt de kriser vi nå ser. Problemet har ikke væt for mye regulering – krisen skyldes for lite regulering.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Krisen i finansmarkedene

 1. Harald V. sier:

  Det du skriver her Lars får meg til å tenke på hva som ble sagt i Norge når bankkrisen var på det verste på begynnelsen av 1990-tallet og låneterminer ikke ble betalt til rett tid:
  Har du et lån på kr. 1 mill. er det ditt problem. Har du derimot et lån på 100 mill. er det bankens problem.

 2. Lars sier:

  Og låner du 1 mrd er det plutselig samfunnets problem…

 3. Lars sier:

  Jeg er jo også litt spent på når USAs og dollarens troverdighet kommer i søkelyset. Ser at svenske økonomer er sendt over til USA for å forklare hvordan de taklet bankkrisen for noen år siden.
  Nå er det en del forskjeller mellom svensk og amerikansk økonomi. Dollaren fungerer som verdensvaluta, og USA har store inntekter pga dette. Hva om alt dette etterhvert gjøres opp i Euro eller Yen? Hva skjer den dagen den amerkanske stat ikke lenger har kredittverdighet? Lånebyrden “over there” begynner å bli stor, og den neste presidenten har litt av en oppvask foran seg…
  Litt om dette her:
  http://e24.no/utenriks/article2668357.ece

 4. Sverre Aalvik sier:

  Eining med Hernes.
  Å finna ordningar med rom for personleg kreativitet saman med solidaritet
  med folk flest, må vegen å gå.
  Mild sosialisme?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.