Om tid og sånn

Jeg leser og leser. Nå har jeg lest igjennom “Filosofiske perler” for andre gang på ett år, og stadig legger jeg merke til forskjellige sitater. Denne gangen merket jeg meg ett av Erich Fromm:

Det moderne menneske tror det mister noe tid, når det ikke gjør ting raskt; og like fullt vet det ikke hva det skkal gjøre med tiden som spares – annet enn å slå den ihjel.

Dette er ganske så sant, og godt observert og skrevet. Alt som omfatter tid er fascinerende. Ting tar tid, og det er ikke alt blir dobbelt så bra av å gå dobbelt så fort. På siste felttur så vi en del jettegryter:

20080812jettegryte.jpg

Dette naturfenomenet er ikke utført over natta… Lucretius skal ha sagt at “Dråpen uthuler stenen” (fra samme bok), og det er rart hvordan nå så vått kan påvirke noe så hardt… Dråper kan også være effektiv tortur, og det er tankebaner som dette som har gitt inspirasjon til nettstedet drypp.no som jeg også oppdaterer med ujevne mellomrom.

Gestaltterapeuter er veldig opptatt av å være “her og nå“. Historien har vært og fremtiden vet vi ikke noe om. I sitatet til Fromm går det frem at vi lever i en slags fremtid. “Når jeg bare har gjort/fått….”, sier vi. Vi er liksom aldri der. I tiden. Vi halser enten etter den, eller er langt foran… Unge karrierejegere løper fortere og fortere i hamsterhjulet, mens de gamle på sykehjemmene i mange tilfeller har vanskelig for å få tiden til å gå… Tiden er veldig relativ.

For en tid tilbake var jeg på et foredrag med Stein P. Aasheim. Han fortalte om året med familien på Svalbard. Der de levde i “pakt med naturen“. Han fortalte at de aldri hadde god tid det året, men de hadde heller ikke dårlig tid. De var I tiden, og dette var noe han savnet da han kom tilbake til fastlandet. Da hadde han kronisk dårlig tid hele tiden…

Jeg har litt av den samme følelsen når jeg er i felt. Jeg legger mer når jeg er sliten/det blir mørkt. Sover til jeg våkner. Spiser når jeg er sulten. Og slik går dagene… Jeg følger andre rytmer enn det som skapes av klokka.  Rytmene skapes i et samspill mellom kropp, døgn og årstider. Dette har jeg også skrevet litt om på nettstedet m24.no.

Jammen skal jeg huske på dette også neste gang jeg ser jettegryter langs kysten. De kan fortelle oss mye om tiden…. Her er en til fra forrige felttur:

20080812jettegryte2.jpg

Er de ikke fine?

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.