Politiet i media

I dag er Austenaa i Agder-politiet på plass i Fædrelandsvennen. Tittelen på saken er “Flere promillekontroller på sjøen“. Dermed var jeg i gang med et innlegg, og det kan du lese her:

BRA!
Jeg lever av havpadling, og i de ukene vi nå går inn i er det et ganske så risikofylt yrke…
Dessverre er politiet svært lite synlige til sjøs. I helgene vil jeg påstå at det er vanligere med en ølboks/ølflaske i høyre hånd, enn vest på seg. Dette gjelder både førere og passasjerer.
At promillegrensen er 4g så høy til sjøs som på vei gir feil signaler. Med de båtene som nå er på sjøen burde det vært nulltoleranse (0,2) akkurat som på veien.
I det hele tatt oppfatter jeg sjøen som et slags anarki. Det er veldig få regler og krav til opplæring. Er du 16 år kan du kjøre båt opptil 15 meter uavhengig av teoretisk og praktisk oppløæring. Fart og antall hestekrefter er ikke spesifisert noe sted.
Hvis en sammenligner med hva slags krav samfunnet stiller for å kjøre moped på veiene er dette ganske så merkelig…
Med veldig mye penger mellom hendene kjøper folk båter som er for store og raske i forhold til den kompetansen de innehar.
Dessuten er det slik at det ikke er nasjonale fartsbegrensninger. Det var det en periode (5 knop 50 m fra land), men dette ble avviklet i løpet av 3 uker for noen år siden. Det er nå overlatt til kommunene, og det er et virrvarr av regler.
Jeg har padlet Agderfylkene, og de fleste kommuner har nå 5 knop 100m fra land i sommermånedene.
I går kveld hadde jeg kurs utenfor Nodeviga (kajakk-klubben), og stort sett alle båter brøt fartsgrensen på vei inn mot Harmanns.
Med den utviklingen vi nå ser i motorstørrelser og fartspotensiale, så burde også max-fart restriksjon ses nærmere på.
Jeg kan ikke skjønne annet enn at vi må få nasjonale retningslinjer på fart. For oss padlere er 5 knop 100 m fra land betryggende. Sørlig i perioden mai-august. Utover denne perioden har stort sett folk fornuft til å kjøre hensynsfullt. Da er det mest yrkestrafikk eller ingen trafikk.
Jeg er redd vi står foran nok en ulykkessommer. Båtførerprøven blir utsatt og utsatt. Reglene til sjøs er stort sett fraværende… Mitt spørsmål er da: Er det verdt det???

Nå kan det jo hende dette blir refusert av FVN, men slik så i alle fall originalen ut. Det vil si den var litt lenger, men debattforumet deres støtter ikke innlegg over 2000 tegn. Derfor måtte jeg barbere bort 400 omtrent…

Takke meg til steder der man kan få lagt frem ting på en skikkelig måte. Nå kan det snart virke som om ting som ikke kan argumenteres for på 20sek eller innenfor 2000 tegn ikke har livets rett. På litt sikt vil dette gi oss et fattig samfunn….

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Politiet i media

  1. Lars sier:

    Av en eller annen grunn har FVN slettet saken fra nett. Tror neppe det er pga mitt innlegg. Var bare et par-tre innlegg i tillegg, og de var stort sett bare vas… Synd at en så liten sak blir gjemt og glemt så fort…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.