Jainismen

Dette er en av de minste verdensreligionene, og dyrkes hovedsaklig i India. I forrige helgs utgave av A-magasinet er det en artikkel om denne religionen, og jeg synes avslutningen på artikkelen – et intervju med munken Aherseharij fortjener å bli gjengitt her:

– De rike blir rikere, og når de ikke lenger finner glede i rikdom vil de ha makt. Derfor oppstår kriger og urettferdighet. Og hvem lider? Ikke de rike, ikke de mektige. Nei, det er de fattige, som blir enda fattigere, får sine marker ødelagt av flom, sine hus revet av sykloner og sine barn drept av kuler og bomber. Munken sukker tungt og fremmer et ønske i min retning:
– Kan du ikke fortelle dine landsmenn at selv om den kristne tro har mye godt i seg, så klarer dere alltid å finne fantasifulle grunner til å godta både drap og tortur.
– Be din konge om å introdusere jainismen til sine undersåtter, forkynner munken. Så fortsetter han med en oppramsing av fordelene med en verden uten vold, uten kjøttspisere og uten krav om makt og materielle goder. Og avslutter med klimaproblemene og påstanden om at rundt 20 prosent av den globale drivhuseffekten stammer fra verdens kjøttproduksjon.
– Hvis alle ble vegetarianere, kunne vi kanskje ha snudd den globale oppvarmingen?
Aherseharij oppfordrer meg til å tenke meg nøye om, før han forsvinner avgårde til sin aftenbønn.

Saken er skrevet av Johnny Hagberg (A-magasinet nr 10 7 mars 2008) og maner virkelig til ettertanke. Mer info i Wikipedia.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.