Fra sufitradisjonen

Leser for tiden “Rom for stillhet” av Kristin Flood (Cappelen 2005). Her fant jeg en passasje om sufitradisjonen som var interessant (s. 42):

Mystikerne som tilhører Midtøstens sufitradisjon, beskriver sjelen som et gedigent intuitivt organ med mange ulike persepsjonssentre eller erfaringssentre, der deler av vår bevissthet kommer til uttrykk. Fem primære sjelskvaliteter – glede, styrke, vilje, fred og medfølelse – opererer i hvert sitt senter, blant annet med én impuls hver: jeg ønsker, jeg kan, jeg vil, jeg fornemmer, jeg er.

Her er et eksempel på sjelskvaliteten GLEDE:

20080308glede.jpg

Men, det er mer interessante passasjer i boka (jeg har nå lest den ferdig). Hun er rimelig personlig i en del avsnitt, og på s. 152 har hun beskrevet en ukonsentrert periode. Jeg synes dette stemmer så godt med hvordan jeg føler det selv fra tid til annen, at jeg tar med avsnittet:

Jeg har gått meg bort. I en jungel av gjøremål.
Gått meg bort. I min egen utålmodighet. I mitt eget hastverk.
I min ansvarsfølelse. I mine plikter.
Jeg har gått meg bort. I mitt eget tankespinn.
I mine masete mentale gjentakelser. I mine bekymringer.
Jeg har gått meg vill. Mistet retningsviserne.
Mistet noe levende, noe usynlig, noe uhåndgripelig.
I jungelen av detaljer mister jeg det.
Og slik mistet jeg meg selv.

Hun kommer også innom dette med å se “Guds ansikt i naturen“, selv om det virker som hun har et ganske komplisert religiøst ståsted. Hun viser til et tikt av Marguerite Yourccenar som heter “Guds trettitre navn”. Her er noen av dem:

Havet om morgenen.
Bruset av fjellbekken mot stenene.
Svanenes trekantflukt.
Bålets røde flamme.
Stillheten mellom to venner.

Er det noen som vet om diktet er oversatt til norsk? Ser ut som det heter “Les trente-trois noms de Dieu” i originalversjon…

Boka avsluttes med et sitat av Aldous Huxley:

Experience is not what happens to you.
It is what you do with what happens.

I bokens postskriptum henvises vi til nettstedet www.romforstillhet.com, men denne adressen funker ikke lenger. Kristin Flood har selvfølgelig også sin egen hjemmeside.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.