Økende rusgiftbruk

Vårt Land har i dag en artikkel med tittelen “Liberalisering gir misbruk“, der de har en del interessant statistikk. Fra 1964 til 2006 har forbruket av alkohol steget fra 3,5 liter til over 6 liter i året. Fra 1998 til 2006 har andelen som har prøvd hasj økt fra 20 til 30%. Andelen som har prøvd kokain er tredoblet – fra 3 til 9%. Kari Lossius sier:

“Liberale holdninger til ett rusmiddel fører også med seg liberale holdninger til et annet.”

Det kan jo være noe å ha med seg i debatten om fx skjenketider i Kristiansand. I artikkelen “Hav skjer med byen når alkoholen flyter?” av Øyvind Horverak (forsker ved Sirius – artikkelen står i “mot rusgift” Nr 4-2007) er det en del fakta som ikke har vært mye fremme i debatten. Blant annet at frislippet på skjenketider i kommunene kom da Willoch/Gjertsen gjorde oss til forbrukere. Forbrukermakten gjorde sitt inntog. Antall skjenkesteder på landsplan har økt fra 2.400 i 1980, til 4.600 i 1990. I dag skjenkes det alkohol i over 7.200 etablissementer… Ingen kommune kan skjenke etter 03 (men dette er helt fraværende i debatten her i byen), og “anbefalt skjenketid” fra sentralt hold er 24 for brennevin og 01 for øl og vin. Men, da likhet er viktigere enn sosialt ansvar har stort sett alle oppe til 03.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.