Luftige investeringer

Fire kraftkommuner har fått hjelp av Terra Securities for å investere lånte midler. Det har ikke vært noen ubetinget suksess, selv om Terra ikke preges veldig av dette på nett (de har jo antagelig tatt pengene de skulle ha FØR det ble investert):

20071121terra.jpg

Dagbladet kan melde at “Kommunene er i krisemøte hos Terra“, og VL har intervjuet Trygve Hegnar. Han er ganske tydelig:

“… tapene skyldes ‘kunnskapsløshet, dumhet og grådighet’. Han sier at bare grove spekulanter lpner for å finansiere finansinvesteringer. Når man i tilleg forvalter fellesskapets penger, blir slik oppførsel utilgivelig.
… Jeg vet mer enn kommunene om dette, men jeg har likevel mine penger i banken.”

Per Anders Hoel (journalist i VL) følger opp med en analyse, og avslutter med følgende knallkommentar:

“Et godt tidsbilde på det nye Norge dette, at penger havner på Wall Street uansett om man er rød eller blå.”

Nå er det ikke bare kommuner som blir tilbudt slike “gratis lunsjer”. Mange har nok også fått en gratis lunsj, mens spørsmålet er jo om det er etisk riktig. Når mange driver med dette, så er jo det i seg selv prisdrivende. Forskjellen mellom de som er innenfor og utenfor øker… Å bruke fellesskapsressurser til dette burde jo være helt moralsk forkastelig. Det er jo ikke lov for kommuene å låne penger til drift. FrPs Per Willy T. Amundsen mener dette ikke hører hjemme i Stortinget, og uttaler til VL:

“Dette er en del av det kommunale selvstyret, som vi er tilhengere av. Det er på en måte prisen en må betale. Vi kan ikke forby toskeskap, for å si det på godt nordnorsk.”

Men, å forby kommunener å låne til driften er altså ikke noe problem…

Dette er jo god avismat, og E24.no har en artikkel med overskriften “Skjebnemøte om Terra-skandalen“. I aftenposten (E24.no det også) er overskriften “Har ikke råd til å betale julelønnen“. I DN skriver de om at “Halvorsen på banen i Terra-skandale“. I det hele tatt en ganske utrolig sak… Ikke minst en oppvekker i forhold til begrepet NOK! Når er det nok???

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Luftige investeringer

 1. Lars sier:

  Jeg ser nesten aldri på sånne debattprogrammer, men i går var denne saken i Redaksjon 21. Her fikk adm.dir i Terra kjørt seg, men tok alt med knusende ro. Redaktør Djuve i DN var rimelig klar: “Kommunene har vært grådige og dumme, mens Terra bare har vært grådige. Eller, de har også vært altfor smarte.” (fritt etter hukommelsen)
  Når de prøvde å forklare hva pengene egentlig var gått med til – et slags veddemål om renteutviklingen på forskjellige typer amerikanske obligasjoner – så gikk det til og med i tullball for denne gjengen…
  Jeg skulle likt å se et skjult kameraopptak fra et sånt salgsmøte engang… Ser for meg at det er ganske overbevisende, med masse grafer som bare peker opp – opp – opp…

 2. Lars sier:

  …. og Aftenposten viser hvordan penger og risiko er fordelt:
  http://e24.no/naeringsliv/article2114396.ece#AF
  Ganske utrolig….

 3. Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Det komplette kaos

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.