Etikk og klima

VL har også startet en serie om etikk&klima. I dag er det Dag Hareide som blir intervjuet. Han sier i intervjuet:

“Mennesket må stoppe jakten på stadig mer, og huske på det hellige i naturen.”

Han har også en ganske grei gjennomgang av filosifi- og religionshistorien i forholdet til forbruksvekst:

“Tao sa: Dens om vet han har nok. Han er lykkelig.” Jesus advarte mot “rikdommens forførelser”. Mye av det samme gjorde også Muhammed, Sokrates og Buddha. Det er vår tid som er avvikende ved å tro på en uendelig økonomisk vekst. Dette truer ikke bare miljøet, men også medmenneskeligheten.”

Da der det godt å tenke tilbake på Kirkemøtet i forrige uke, som sa at vårt forhold til økonomisk vekst var UMORALSK.

Hareide er teknologi-optimist, og mener at “store deler av klimaproblemet fortsatt kan løses med miljøteknologi… Bruker vi den beste miljøteknologien, kanv i ha dagens forbruk uten å skape klimakrise. Problemet er at det prioriteres ikke.

Han er ikke spesielt optimist i forhold til å gjøre store endringer, men intervjuet avsluttes slik:

“Men vi har sett enorme vesentlige endringer i vår tenkemåte overfor slaver, kvinner og raser, som gjør at man kan tenke seg at noe lignende kan skje i vårt forhold til naturen og andre levende vesener.”

Litt senere i samme avis har Bjarte Botnen en kommentar om Kina på oljetopp. Om tre år vil Kina være verdens største oljeforbruker, og befolkningen er allerede nå på over 1,3mrd. Fram til 2030 vil verdens energiforbruk øke med 50%. Nesten halvparten av denne økningen vil India og Kina stå for. I dette området er det kull som er viktigste energibærer, og det er også den som forurenser mest. Dette er lite lystelig lesning. Men, oljeprisen stiger, og Kristin Halvorsen (finansministeren) blir søkkrik på oljepenger. Spørsmålet er jo bare om disse pengene “er stjålet fra femtidens generasjoner”…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Etikk og klima

 1. Lars sier:

  Dagen etter (22.11) er det Ingrid Van Nilsen som er intervjuet. Slik avsluttes det intervjuet:

  Vad Nilsen kaller det en brutal urettferdighet at vi som forurenser mest, merker det minst.
  Hun tror ikke vi klarer å redde kloden uten å gjøre noe med fattigdomsproblemet og den urettferdige fordelingen.
  – For mange kirker i Sør er klimaproblemene førsteprioritet. De jobber med evakueringsplaner. Ropet fra dem er ikke hyggelig, det er en knyttneve i magen, for det legger skylda på oss.
  – Hva kan kirken og kristne i Norge gjøre med det?
  – Det er viktig at flere får høre det. Vi er vant til å tenke på kirkene i Sør som takknemlige mottakere av nødhjelp. Men den plyndringen vi foretar gjennom å hente ut råvarer og forverre klimaet, påvirker situasjonen deres hundre ganger mer. Vi må lære oss å se den virkeligheten. Den er uverdig og dypt urettferdig.

  Så klart og tydelig!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.