Jon M. Keynes (1931)

Leser for tiden “Penger & Sjel” av Per Espen Stoknes. Her er det utrolig mye interessant, og her er et sitat av Keynes fra 1931. Da la han fram et hundreårsscenario:

“La oss anta at vi i løpet av hundre år blir åtte ganger mer velstående enn i 1930-årene. Det kan bety at det økonomiske problemet er løst… Kampen for materiell overlevelse har fra de tidligste tider vært vårt tradisjonelle formål… Ser vi inn i fremtiden, betyr det at det økonomiske problemet ikke er menneskehetens permanente problem… Kan vi ikke da vente oss et gjenerelt “nervesammenbrudd”? For første gang siden skapelsen vil menneskene stå ansikt til ansikt med sitt virkelig permanente problem: Hvordan bruke friheten fra økonomisk nød til all den frihet som vitenskap og markeder har skapt? Hvordan leve klokt, vennlig og godt? Når akkumulering av rikdom ikke lenger er sosialt viktig, vil det skje en stor endring i normer og moral. Kjærligheten til penger som eiendom – til forskjell fra kjærlighet til penger som middel til å nyte og kjenne livet  – vil bli gjenkjent for hva det er, en ganske kvalmende sykelighet, en av disse halvkriminelle, halvpatologiske tendensene man med et skuldertrekk overlater til spesialister i psykiatri…”

Anmeldelse kommer på m24.no etterhvert.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.