Arne Næss

Min store helt Arne Næss (95) er intervjuet i Absolutt (et gratismagasin i Kristiansand). Her er et lite utdrag av intervjuet, som er skrevet av Trine Kallevig:

… I dag finnes det millioner av mennesker som fødes, lever og dør i byer. De har lite eller ingen kontakt med naturen. Arne tror det fører til at det moderne mennesket går glipp av frihet.
– De går glipp av de stedene der de kan gjøre så og si det de vil. Det er så mye regler i byer. Og det at flere og flere lever hele livet i byer vil forandre mennesket på den måten at de fordrer ting som bare finnes i byer. Man blir litt låst i forestillinger om hvordan ting skal være. Jeg kan for eksempel foreslå en lang tur i naruen og folk vil påpeke ting som at det ikke finnes spisesteder og lignende fasiliteter. Men det gjør ikke noe å være litt sulten. Jeg går gjerne et stykke til likevel. Og det kan være vondt å gå til tider, men det er jo så morsomt å oppdage!
Blir bymenneskene fattigere mennesker?
– Byen b lir jo en slags maskin som genererer nye behov hos menneskene hele tiden. Og man kan bli ansett som merkelig hvis man stadig vekk skal ha folk til å bli med opp i fjellheimen eller ut i naturen, vekk fra tingene. Men vi behøver egentlig ikke alle disse tingene vi omgir oss med. Vi kan klare oss med mindre og være lykkelige, mener jeg. Jeg har ikke bil, men hvis det er noe jeg absolutt trenger bil til kan jeg for eksempel stoppe folk på gata og spørre om jeg kan sitte på. Og det går som regel greit, det.
Med tanke på global oppvarming og forurensning, har vi mennesker mistet så mye kontakt med naturen at vi ikke bryr oss om hva som skjer med den lenger?
– Nei, jeg tror ikke vi har mistet kontakt, men vi godtar for mye. Vi godtar at vi ødelegger fordi vi må ha “alt det der”. Alle tingene. Mennesker er ikke over naturen, men vi har nok større frihet og valgmulighet enn andre livsformer. Og dermed har vi nok også fått større krav. Jeg tror det er viktig at vi har små krav. Både for oss og naturen. Å ha det greit, det er alt vi burde konsentrere oss om.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Arne Næss

  1. Øystein Lid sier:

    Takk for tipset! Og heile intervjuet kan lesast HER.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.