Bærekraft

I siste nummer av Resurgence (No 244) er det en artikkel av Michael Ben-Eli om «Defining Sustainability». Her er det et avsnitt jeg gjerne kan dele med leserne av bloggen.

«Few things could offer a better perspective on the deeper meaning of the concept of sustainability than the direct experience of aboriginal peoples and the way their life has always been intimately linked to their environment. In a documentary film on New Guinea, made som years ago, the film-makers interviewed a local tribesman. He was a hunter of birds of paradise, a revered profession passed for generations from father to son. The birds’ feathers are prized for ornamental decorations in sacred rituals. He was telling the story of how he was doing well, having a good wife and owning two pigs. Then one day, he was able to acquire a hunting rifle. Overnight his harvest of birds exploded. With every shot, birds were virtually falling into his hands. He grew rich and obtained a new, younger wife and many more pigs, but suddenly, to his bewilderment, there were no more birds left to hunt.
In a moment of lucid recognition he understood that a ‘profit’ gained today at the expense of tomorrow cannot be considered realt wealth.»

Kanskje et litt banalt eksempel, men du verden som dette begrepet «bærekraftig» trenger belysning. Dessverre er det slik at de aller fleste (i alle fall blant beslutningstagere) ikke ser noen konflikt mellom bærekraft og økonomisk vekst. Når vi vet at vårt materielle forbruk her i vesten krever omtrent fire jordkloder, så skulle det være ganske innlysende at dette ikke kan fortsette…

Ja, selvfølgelig er det forskjell på forskjellige typer økonomisk vekst – men hva er det man legger til rette for? Kultur eller veier??? Hvorfor kan ikke Norge være en testnasjon for et nullvekst-samfunn? Der vi har negativ vekst i materielle sektorer, og positiv vekst i de immaterielle? Vi er et lite land med ræva full av penger, og burde hatt en moralsk forpliktelse til å gjøre dette for verdenssamfunnet. Det er tross alt enklere å eksperimentere med drøye 4 mill mennesker i en økonomi, enn fx Kinas økonomi…

Nettopp dette handler «Visjoner for Norge» (ei bok) som Flux har gitt ut. Anbefales!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.