Klimamelding lagt frem i dag

Etter en rask kikk i de største nettmediene er det ikke så lett å bli veldig klok. Gikk derfor til Miljøverndepartementet, og pressemeldingen: “Nye tiltak for å nå Norges ambisiøse klimamål“. Kan vel ikke si at jeg ble så mye klokere av det heller.

20070622fig1-8.jpgDet er vel som med en del andre saker, at det ikke er noen som har “baller” nok til å gjøre det som er nødvendig. Men, virker jo som om folk er rimelig opptatt av dette – så hvorfor kan man ikke ta i litt? Av figuren over går det jo klart frem at kraft/transport er rimelig intensive når det gjelder CO2-utslipp globalt.

Vi vet at vi har økt flybruk med 50% på kort tid, og at nesten halvparten av alle bilturer er under 5 km her i Norge. Opprustningene i tunnellen på E-18 til Oslo koster like mye som alle investeringen i sykkelvei på landsplan i ett år! Bensinprisen kunne en gjort noe med over natta. Rush-tidsavgifter på bom har Stavanger levd med i mange år. Forbud mot oljefyr i nye bygg fra 2009 virker liksom ikke grenesprengende på meg… Det går mye i ny teknologi, og at vi fortsatt må bruke mer og mer ligger implisitt under. Vi må bare ikke bruke så mye energi på det… Hva om vi reiste litt mindre? Syklet litt mer? Spiste litt mer kortreist? Hvorfor kan det ikke kokes mer ned på individplan?

Nå ser jeg at også en del skal overlates til kommuene. Med et FrP som kanskje kan gjøre tidenes kommunevalg virker jo ikke det så lystelig. FrP er jo det partiet som allerede har droppet ut av et bredt klimaforlik.

Naturvernerne er skuffet, og det er jo heldigvis jobben deres. Hauge kaller meldingen et makkverk, og Halsbrekken er skuffet. Hansson i WWF sier meldingen er et skritt i riktig retning, men at man mangler mot. Regjeringen taler jo med store bokstaver her, men jeg synes vi godt kunne fått noe konkret å ta hensyn til i hverdagen fra dag 1!

Her kan du lese St.meld. nr 34 (2006-2007)

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

3 svar til Klimamelding lagt frem i dag

 1. Eivind M. sier:

  Det mest skremmende her synes jeg at Frp var fornøyd med klimameldingen, og så den som et kompromissforslag mellom dem selv og regjeringen.

  Ellers synes jeg også det mangler konkrete tiltak. Det eneste som vel kom frem var dette med oljefyr, og det er som du sier ikke veldig revolusjonerende. Når Jens i tillegg sier at vi skal kutte 100% av co2-utslippene innen 2050, går det plutselig opp for en at han jo faktisk har tenkt til å gjøre alvor av kvote-kjøp-planene sine. Vi i Norge skal ikke trenge å kutte noe som helst, men som med alt annet skal vi betale noen fattige kinesere for å gjøre det.

  I tillegg har han latt offshore-næringen, som står for 30% (og er den største enkeltutslippsfaktoren) stå unevnt, og det synes jeg er veldig rart – Hvorfor ikke innføre tiltak der det faktisk er både enkelt og effektivt å gjøre det?

  Nei, jeg tror nok jeg må gjøre politiker av meg og ordne opp her, altså.. 😉

 2. Lars sier:

  Ja, nå har jeg fått lest litt flere kommentarer, og skulle jo helst lest selve meldingen… At FrP er fornøyd er jo i seg selv et tegn på at det ikke er så veldig bra… 🙂 Ser at VL på lederplass i dag mener dette er en gylden mulighet for sentrum til å posisjonere seg, men at de mener Ap-H-FrP kan kjøre dette igjennom. Ikke sikkert det er noe veldig lurt med tanke på valg og sånn…

  Synes han miljøkrigeren fra Bergen hadde noen saftige og gode uttalelser i Aftenposten i går… Her sitter vi med ræva full av penger, og som en av verdens største oljeeksportører – og så skal vi kjøpe kvoter i andre land. Økonomisk er det jo effektivt, men etisk er det jo helt på tryne. På lang sikt må vi jo gå løs på livsstilsendring her hjemme på berget uansett…

  Jeg må se å få opp det politiske partiet “grønske”. Har allerede flere gode programpunkter…

 3. Eivind M. sier:

  Ja, det er jo ganske talende når vi sitter her som de rikeste i verden og klager over at ting er for dårlige, når vi samtidig sørger for at de som allerede har det ille andre steder i verden får det enda verre.

  Mon tro hvordan generasjonene etter oss vil se på oss…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.