Tragisk fra finansministeren

I dag er det en artikkel i VL om investeringene til Oljefondet. Spørsmålet er om Oljefondet skal investere i tobakksindustri. Jeg trodde det var dette Syse hadde jobbet med en stund nå, og er ganske sjokkert over at spørsmålet blir stilt. Enda mer sjokkert blir jeg når jeg ser Halvorsen sitt svar.

Vi må nemlig “først se om folk flest er enige”. Dette med “folk flest” er jo stort sett “registered trademark” fra FrP, og det er ganske fortvilende når SVs finansminister formulerer seg på den måten. Her er det etiske forhold som skal vurderes, og det har vel aldri vært avhengig av “folk flest”. Nürnberg etter 2. verdenskrig hadde jo vært en flopp hvis folk flest skulle bestemt. Hitler var lovlig valgt…

Etikk og flertallet bør vel helst operere litt uavhengig av hverandre. Selvsagt er det fint når de stemmer overens, men det blir helt feil å gjøre som finansministeren her gjør: Lage etikken ut fra flertallet…

Ellers er jo komitémerknaden til FrP ganske typisk dette partiet:

“nordmenns sparepenger er et lite egnet instrument for gjennomføring av antiliberale markedsreguleringer, og at rigid politisk styring av markedskreftene aldri har ført til vekst eller velstand.”

Med andre ord; pushing av røyk til fx fattige i tredje verden er helt ok så lenge det bidrar til vekst og velstand her hos oss. Mye vil ha mer, og her sitter vi med rumpesprekken stappfull av tusenlapper…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

2 svar til Tragisk fra finansministeren

 1. Eivind sier:

  Det mest fortvilende her er nesten maktesløsheten man føler når forslag og utsagn som dette kommer.. har de virkelig ikke skjønt noen verdens ting?, liksom..

 2. Lars Verket sier:

  Denne postingen har ikke gått helt upåaktet hen, og jeg har til og med fått tilsendt en link med hele Kristins svar. Her er avsnittet som går på investering i tobakksprodusenter:

  “1) Avvikle investeringer i tobakksprodusenter
  Hvorvidt tobakksprodusenter automatisk bør utelukkes fra Statens pensjonsfond – Utland er et vanskelig spørsmål som har vært oppe flere ganger tidligere. Det ble senest drøftet av Graverutvalget, som et ledd i utredningen av forslaget til dagens etiske retningslinjer. Utvalget oppnådde ikke enighet i dette spørsmålet, men løftet blant annet fram at tobakkens negative helseeffekter er mange og veldokumenterte, samtidig som tobakk er et lovlig produkt. På bakgrunn av utvalgets vurdering, foreslo Regjeringen Bondevik II at man ikke filtrerte fondet for tobakksprodusenter. Et flertall på Stortinget ga støtte til forslaget.

  Graverutvalget la vekt på prinsippet om ”overlappende konsensus” da de drøftet hvilken etisk standard de etiske retningslinjene skulle etablere. Jeg mener det er gode grunner for å føre videre prinsippet om overlappende konsensus. Som finansminister har jeg et ansvar for at fondet blir forvaltet på best mulig måte i samsvar med det norske folks ønsker. Spørsmålet jeg må stille er derfor hvorvidt vi kan anta at brede lag av befolkningen ser på tobakk på den måten forslagsstillerne gjør. Dette er et spørsmål jeg mener det er naturlig å komme tilbake til i forbindelse med den varslede evalueringen av de etiske retningslinjene.

  Jeg vil også minne om at tobakksprodusenter kan bli utelukket fra Statens pensjonsfond – Utland på bakgrunn av selskapenes atferd. En slik vurdering kan for eksempel knytte seg til grovt uetisk praksis i framstilling eller markedsføring av tobakk. “

  Jeg synes vel egentlig at VL har dekket dette ganske konsist, selv om hun jo åpner for at de kan utestenges helt til slutt i sitt svar.

  SV har også fått med seg stortingets flertall på følgende merknad:

  “Flertallet ber Regjeringen i forbindelse med evalueringen av de etiske retningslinjene vurdere negativ filtrering overfor selskaper som produserer varer som er svært skadelige for brukerne av varene og deres omgivelser, som for eksempel tobakksprodusenter. Dette i tråd med brev fra finansministeren av 3. mai 2007.”

  Dette åpner også for at andre produkter enn tobakk kan bringes inn, og det synes jeg jo er veldig positivt. Det som blir spennende er jo avveiningen mellom profitt og skading av andre. Jeg ser jo at FrP er helt uten baller i denne saken, og håper at noen andre på Tinget kan fronte dette hardt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.