Gabriel Scott – Jogl

Endelig ankom biografien Beisland skrev om Scott i 1949. Den kom ut det året Scott ble 75 år, og er en slags jubileumsbok, der hans forfatterskap blir gjennomgått. Her fant jeg utdrag fra en novelle som heter “Jogl”, og det vil jeg gjerne ta vare på.

“Du synes den er ond og hård (istiden), men jeg kan fortelle dig det, at det er intet som jorden trenger mere en netop en slik istid nu. En slik istid, ser du, den vilde skure kulturen av menneskene, så de kom tusen mil nærmere Gud, den vilde mase deres jernbaner og forbandede maskiner til støv, den vilde jevne deres stinkende fabrikker med jorden, deres åndløse stenklumper av byer, deres pigtrådkultur, deres kirker og fengsler og dårehuser og gi dem naturen tilbake igjen, naturen uforalsket og ren, naturen som snart ikke mere er til.” (s. 88)

Naturen i motsetning til kulturen er senere behandlet i bokform hos Scott: Alkejegeren (1933).

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Gabriel Scott – Jogl

  1. Lars sier:

    Fant igjen dette innlegget i dag, og det er jo spennende sett i relasjon til klimameldingen… Nå blir det vel ikke akkurat en ny istid – snarere tvert i mot, men kanskje kulturen kunne fått seg en salgs vask?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.