Lønninger

I dag kunne Vårt Land fortelle at Daniel Ortega (presidenten i Nicaragua) har redusert sin lønn fra 8000$ til 3200£ (Litt over 20.000 NOK i mnd) for å fokusere på at fattige skal få det bedre. Litt lenger bak i avisen (på sportssidene), går det frem at John Carews nye lønn i fotballklubben Aston Villa er 86.000 kroner pr.dag, eller cirka 2,4 mill i mnd. Er det nå så sikkert at Carew gjør en 120 ganger så god jobb som Ortega? Sånn i forhold til Nicaraguas fattige skulle i alle fall svaret være selvsagt… Nå skal det samtidig legges til at Carew tjener mindre enn halvparten av en benkesliter på Chelsea som heter Andrej Sjevtsjenko… Nok et eksempel på at markedet fikser effektiv allokering, men er helt perverst i forhold til rettferdighet… Egentlig ikke noe forhold i det hele tatt… Gandhi hadde så rett da han sa:

“Verden har nok til alles behov, men ikke alles grådighet.”

Se ellers mer på nettstedet www.e25.no.

Dagen etter (!) sto det en kommentar av Bjarte Botnen i VL. Her skriver han:

“… Vi kan forsyne barenbarna med alt de har lyst på til lave priser, og hadde ikke den store liberale ideolog, Adam Smith, helt rett når han sa at dersom man innfører en total økonomisk frihet, så vil den usynlige hånd sørge for en rettferdig fordeling?”

Botnen ser ut til å være eldre enn meg på bildet, men det slår meg at han kanskje har blandet noen begreper her. I alle fall var det slik ved min tid ved UiO at markedet sikret EFFEKTIVITET, mens RETTFERDIGHET måtte det politisk vilje til å få til. Nå finnes det sikkert en del som mener at effektivitet = rettferdighet, men det finnes nok flere som mener at disse to tingene må man holde litt fra hverandre.

I artikkelen til Botnen står det om 320.000 kinesere som nå har en gj.sn. formue på 30. mill. kroner. De synes sikkert dette er rettferdig, men de over 1,2 mrd andre kineserne behøver jo ikke nødvendigvis være enige. Nå er jo ikke Kina et glimrende eksempel på et fritt marked, men de fleste er enige i at et fritt marked sikrer de som har enda mer, og de som ikke har enda mindre. Galtung sier det samme om økonomisk vekst…

Jeg får sende en liten sak til ravnene. Carews lønn kan man i alle fall hetl klart se på som utslag av et marked helt uten tøyler…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.