Bjørneboe: Brev

Har fått tak i Bjørneboes samlede verker 1-16, og 6 binde med Essays. Har lest en del av dette fra før, men nå skulle det meste av forfatterskapet være dekket. Ble ferdig med “Brev” i natt. Denne er ny i forhold til det gamle “Samlede verker”.

20061101bjorneboe.jpgDet er bestandig spennende med brev og dagbøker synes jeg, og en kan lese både mye ut og inn av tekstene. Bjørneboe arbeidet MYE hele livet, og var bestandig på hælene. Både i forhold til forlag, långivere og ikke minst sine egne grav til perfeksjon. I tillegg hadde han et voldsomt alkoholforbruk. Om denne kombinasjonen skriver han i et brev 7. januar 1969:

“Du kan – efter et slikt arbeidspress gjennom flere år – ikke vnete annet enn at virkningene kommer. Jeg var i Oslo gjennom syv år med på å bygge opp Steinerskolen, dag og natt, søndag som hverdag, uten ferier, og dessuten med forfatterskapet ved siden av, med et hav av avisartikler, redaksjonen av et blad, osv, osv., – da jeg var 37 år, var jeg totalt ferdig; en voldsom overanstrengelse førte over i en virkelig klinisk depression, som varte omtrent i ti år, – og som nu i vinter har meldt seg igjen. Det var overanstrengelsen for tolv år siden, som var det avgjørende, – og jeg er aldri kommet meg over den, aldri blitt den samme igjen.
Jeg nævner dette, fordi jeg vet mere om det enn medisinerne gjør: jeg vet at en virkelig årelang overanstrengelse er langt mere alvorlig, enn hva folk vet. Man er definitivt invalid efterpå, og blir aldri frisk igjen. Det er noe i selve den innerste vitalitet, i den dypeste reserve i kropp og nerver (og forstand) som blir ødelagt. Hvis du nu driver deg inn i en slik selvødeleggelse – av skyldfølelse, av skam, eller hva det nu er som driver oss på en slik måte? – hvis du skapffer deg et slikt sammenbrudd, hvor bl.a. alle organer blir funksjonsforstyrrede, vil du ikke klare å utnytte den erfaring du har samlet, når du blir femti, og som er grunnlaget for den siste, store topp-ytelse i livet.”

Denne innsikten er det nok mange som kunne ha nytte av….

Sitatet er hentet fra s. 218 i bind 16: Brev. Det er Pax forlag som har gitt ut samlede verker på nytt nå i 2006. Bra jobba! Ikke nok med det, men det var intro-tilbud på litt over 70,- pr. bok fra Haugenbok! Jeg var blant de første og fikk nummerert utgave. Av de først 450 settene, fikk jeg nr. 144! 🙂

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.