Rock’n roll

Etter to stille dager hoper det seg opp ting og tang… Har gått i 110 i hele dag, men så har jeg fått unna nesten alt også. Det morsomste av offentlig interesse er vel at del 2 i brevvekslingen med Risør Kommune nå er i gang.

adrenaline.no sendte brev til kommunen 28.10, og fikk et ganske intetsigende svar. Nå følger del 2 fra vår side:

adrenaline.no
v/Lars Verket
Kongsgård Allé 10A
4631 KRISTIANSAND

Risør Kommune
v/Arild Omberg
Kristiansand 3. februar 2006

TELTING I STRANDSONEN
Viser til brev datert 28.10.2005 og svar fra dem med ref 05/01312/AOM. Der viser dere til en sak i kommunestyret (A 177/5), uten at jeg har fått noen kopi av dette. Derfor vil jeg herved gjerne få be om en kopi av dette saksframlegget, slik at jeg kan få se begrunnelsen for forbudet. Det henvises også til et samarbeid med Fylkesmannens miljøvernavdeling i 1995 om innføring av adferdsregler. Hvis det foreligger noen sluttrapport for dette samarbeidet, så vil jeg gjerne ha en kopi av den. Vi kommer også til å ta opp dette direkte med Fylkesmannens miljøvernavdeling i et senere brev. De får også kopi av dette.

Siden sist har vi hatt mulighet til å ta opp denne saken på Friluftskonferansen til FRIFO på Røros. Det viser seg nemlig at Risør kommune ikke er enestående når det gjelder teltforbud visse steder (Risøya og Perleporten for Risørs del) i strandsonen. Nettstedet adrenaline.no jobber for å fremme et enkelt og ikke-motorisert friluftsliv i Norge. Dette mener vi bygger videre på St.meld 39, og de intensjonene det jobbes etter sentralt (da særlig vern av Allemannsretten).

Derfor synes vi det er merketlig at Risør og flere andre kommuner vanskeliggjør det enkle friluftslivet. Paradoksalt blir det når en ser i hvor stor grad det tilrettelegges for dyre båter med overnattingsplass. Dette er i hovedsak en form for ”friluftsliv” som bare utøves en drøy måned i året, mens adrenaline.no vil at friluftsliv som aktivitet ikke skal være sesongbetinget. Nå skal vi ikke polemisere mot vedtaket kommunestyret har gjort før vi har sett sakspapirene, men vi frykter for en utvikling der kommunene tilrettelegger fri(lufts)områder i så stor grad at det enkle friluftslivet blir fortrengt…

Etter samtalene på Røros, sendes en kopi av dette brevet til ytterligere noen aktører.

Med hilsen

Lars Verket
adrenaline.no

Kopi:
– Fylkesmanenn i Aust-Agder, Miljøvernavdelingen
– FRIFO v/Hans Erik Lerkelund
– Den Norske Turistforening v/Torfinn Evensen
– Friluftsrådenes Landsforbund v/Morten Dåsnes
– Miljøverndepartementet v/Ivar Hjermerud
– Norges Padleforbund v/Thomas Pindard

Observante lesere vil se at også FL nå er på kopi-listen. Denne saken blir jo sikkert bare tværet ut sålenge adrenaline.no står som avsender, men nå er det viktige ting som “enkelt friluftsliv” og “allemannsrett” som står på plakaten. Mitt håp er at en eller flere av de tunge aktørene som får kopi vil kaste seg inn i debatten. Det blir jo for dumt når Risør kommune skyverAA miljøavdelingen foran seg, og så padler jeg litt sørover. Hva finner jeg da? Jo, på Jerkholmen har man utvidet Friluftsloven, slik at telting kan foregå i 5 døgn. Dette er i samme fylke!!!

Nå må jeg løpe bort for å trene litt med John. I dag er det styrke, og det skal bli gått å få det ut! Pleier å bli ganske pumpa etterpå! Det er meldt snø til helgen, så kanskje vi får vår andre skitur også?

Dagen etter: Det ble en kjempefin styrkeøkt i går. vi perset begge i benk, og jeg var igjen litt etterpå for å gå på max. Da løftet jeg 75 kg, og det er ny pers!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Rock’n roll

 1. Lars sier:

  Det har ikke skjedd allverdens i denne saken siden 2007, selv om det har gått noen brev siden sist… Nå har jeg samlet sakene om teltforbud og problematisk ferdsel, og følgende brev gikk i dag:

  adrenaline.no
  v/Lars Verket
  Tors gate 27A
  4631 KRISTIANSAND

  Risør Kommune
  v/Teknisk etat, Arild Omberg
  Postboks 158
  4952 RISØR

  Kristiansand 8. mai 2009

  TELTFORBUD OG FERDSEL I RISØR KOMMUNE
  Viser til brev 28. juni 2008, der jeg purrer på svar fra brev 21. mars 2007. I telefonsamtale med Omberg i fjor høst fikk jeg inntrykk av at jeg skulle få et svar, men dette lar vente på seg.

  Sakene angående teltforbudene og et spesifikt ferdselsproblem for padlere i Risør kommune har adrenaline.no påpekt i brevs form siden 2005. Vi synes det nå trekker ut i tid, og vil gjerne vite status.

  TELTFORBUD
  Vi viser til sak i AAB 29.4 i år, der det fremgår at saken er berørt på et kommunestyremøte i Risør. Selv om det ”bare” er fire steder som er berørt av teltforbudet, så:
  – er dette de fire flotteste stedene (også for padlere) i kommunen.
  – er dette steder som egner seg godt for mindre grupper. De fleste alternativene egner seg kun for ett/to telt på samme sted. Viser til kartleggingen i boka ”Padleguide for Aust-Agder.

  Hvis det skulle være behov for regulering av opphold på disse stedene, så finner vi det fremdeles urimelig at det nedlegges et generelt teltforbud HELE året. Dette fortjener ikke verken områdene eller Friluftsloven! Vi håper at padlere og roere i sommer slipper å se ”Friluftslivsområde – TELTING FORBUD” som velkomst når de ankommer de fire ovennevnte steder.

  FERDSELSPROBLEM FOR PADLERE
  Det andre temaet som vi har berørt i Risør kommune er den gamle vikingeleden gjennom Eidsvatn og Leivatn. I syd er det satt opp skilt med ”gjennomgang forbudt” og trukket flere tau som stengsel. Vi hadde håpet kommunen kunne inngå en dialog med grunneier her, da dette er et svært populært padleområde.

  I en telefonsamtale i høst ble det påpekt at dette ”var en sak mellom meg som padler og den aktuelle grunneier”. Vi er ikke enige i dette perspektivet, fordi:
  – ferdsel ut til havet fra Leivatn har stor regional betydning for friluftslivet. Dette er noe som berører allmennheten, ikke bare meg som privatperson.
  – i fjor sommer ble også Skarvann aktivitetspark etablert, og dette må også være et ferdselsproblem for dem.
  – dette er som sagt en ferdselsåre som har historie helt tilbake til vikingetiden, og dermed bør det jobbes for at den fremdeles skal være åpen.

  Vi har blitt informert i brevs form om at det skulle være en befaring der i 2007, men har ikke fått noe informasjon om hva som har skjedd i saken etter dette. Vi vil gjerne ha en status før sommeren.

  I en brevveksling med Flekkefjord kommune har vi hatt gode erfaringer med å sende en kopi av brevet til Sivilombudsmannen. Etter å ha sett igjennom historikken av adrenaline.no sine brev med Risør kommune, så er det tegn som tyder på at Forvaltningsloven står enda lavere i kurs i Risør enn i Flekkefjord.

  Da atferdsreglene for skjærgårdsparken også involverer fylkesmannen, får Karin Guttormsen hos Fylkesmannen i Aust-Agder også en kopi. Telting er også tatt opp med representanter fra Miljøverndepartementet ved flere anledninger, derfor får også de en kopi. De kan ha nytte av å se hvordan kommunene gjør unntak fra Friluftsloven, og hvordan dette rammer noen grupper ekstra hardt. I tillegg har FRIFO i sin handlingsplan satt opp at de vil se på allemannsretten i forhold til padling. Derfor en kopi til dem også. I og med at Aust-Agder Blad også har vist interesse for dette, sendes en e-post med brevet til deres redaksjon.

  Vi håper med dette at sakene kan landes før sommeren, og ønsker en riktig god vår!

  Med padlehilsen

  Lars Verket
  adrenaline.no

  Kopi:
  – Sivilombudsmannen, Postboks 3 Sentrum, 0101 OSLO
  – Fylkesmannen i Aust-Agder v/Karin Guttormsen, Serviceboks 606, 4809 ARENDAL
  – Aust-Agder Blad, redaksjon@austagderblad.no
  – Miljøverndepartementet, PB8013Dep, 0030 OSLO
  – FRIFO, Nedre Slottsgt 25, 0157 OSLO

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.