Under mandeltreet

heter en bok av Magnus Malm som kom ut for over 10 år siden. Den la grunnlaget for boken “Veivisere” som er mye mer kjent.

20060116malm.jpgBoken består av korte refleksjoner, og undertittelen er da også “Notater om det indre livet”. Her er det ting som både kan opprøre og underbygge. Malm er en mester med ord, og er kjent for også å uttale seg om politske ting. Et godt eksempel på dette er artikkelen han har skrevet i boka “Gudsrikets gåte – Stemmer fra Korsveibevegelsen”. Her har han skrevet om “Tro og politikk”, og her får virkelig George Bush sin oppfatning av kristendom gjennomgå.

I denne boka er det ikke mye politikk, men derimot mye teologi. En del av de korte stykkene har referanser til Bibelen, andre ikke. Ett eksempel på en utledning fra Bibelen er dette korte stykket fra Ef 4,26-27:

“Hver dag er som en bekk: en stri strøm av tanker renner gjennom deg. I bekken er det en rist som du hver kveld skal rense nøye for alt skrap. Ditt ansvar gjelder det som fester seg i gitteret, ikke det som renner igjennom bekken.”

Et eksempel på en refleksjon som ikke har noen henvisning til Bibelen kan være denne:

“Gud må bore et hull i din sjel, for å koble deg til den dype kilden. Den uskadde sjelen tørker raskt ut.”

Boka er på litt over 100 sider, og i tillegg til disse formene jeg har vist over er det dikt-lignende tekster også. Boken bør leses over tid (noe jeg ikke er så god til, men har iallfall brukt noen uker). Stykkene må også være svært aktuelle å meditere over.

Malm, Magnus (1994) Under mandeltreet
Luther Forlag
Oversatt av Knut Grønvik

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.