Kjære Siddharta

Notto Thelle har skrevet en svært spesiell bok om møtet mellom Øst og Vest. Den har fått tittelen Kjære Siddhartha, og er en bok en ikke så lett blir ferdig med.

20050116siddharta.jpgHan skriver om sitt møte med østen, og trekker tråder mellom øst og vest. Boken er skrevet ved at han skaper møter som til tider er svært interessante. Hva sies om at Gabriels Scotts figur – fiskeren Markus, møter Laozi og Zhuangzi. I dilogen disse tre imellom sier Markus blant annet:

“‘Jeg skjønner meg ikke på den tomheten du snakker om,’ sier Markus og klør seg i det hvite skjegget. ‘Jeg er ikke så klok som de andre, og de forakter min fattigdom. Selv om de fikk hjørneskapet og pengeesken, den blå karaffelen og alt, ville de bare syte og klage. Men lykken kommer innenfra. Jeg har mine sorger og vansker å trekkes med, og det hender at bekymringene gjør natten lang. Men så tar gleden overhånd og jeg ligger i benken og takker for at jeg er til og kan ikke sove av fryd. For den møysomme kjenner gleder den fordringsfulle ikke vet om, og derfor har han så mange av dem. Nøysomheten er lykkens vugge. Den er som den dype muld og det klare øye som gjenspeiler allnaturen og opptar i seg alt vakkert og godt uten å spørre om verd eller rang.'”

Boken er gjennomsyret av at Thelle prøver å finne broer mellom øst og vest. Ett av de siste kapitlene har også stått i tidsskriftet “Alternativt nettverk”, og heter “Energi, innsikt og relasjon – tre religiøse språk.”

Buddhismen er kjent for det å søke visdommen/tomheten. Dette finner vi også innslag av i Bibelen, men det blir lite poengtert. Mange her i vesten har i det hele tatt problemer med “tomhet”. I en samtale med Laozi på s. 34 sier Laozi:

“Dere tror tomheten er noe negativt, men det er jo tomheten som gir mening og mulighet til livet. Hva hadde hjulet vært uten tomrommet i midten, hullet som gir plass for navet som hjulet dreier seg om? Leiren som gir form til kopper og kar er viktig, men det er tomrommet som gjør dem nyttige. Hva hadde huset vært uten tomrommet mellom veggene, uten dører og vinduer? Det som er, har sine fordeler. Men det som ikke er, gjør det brukbart.”

Bokas form – fiktive samtaler gjennom historisk kjente personer, er veldig spennende. Det gir jo umiddelbart et litt rart inntrykk, men åpner samtidig for å se helt nye og andre perspektiver. Iallfall for meg. Thelle skriver svært godt, og samtalen med fiskeren Markus kunne vært skrevet av Scott selv…

Jeg er helt sikker på at Thelle har blitt baksnakket som “Skap-buddhist”, og han gir ikke ut alle kortene om sitt møte med buddhismen. Boka avsluttes med et kapittel der Notto Thelle skriver brev til seg selv. Der berører han litt av dette, og det er et veldig fascinerende kapittel.

Hvis du er interessert i å se sammenhenger mellom forskjellige religioner, opptatt av dialog og åpenhet – da er dette ei bok du ikke kommer utenom!

Thelle, Notto R. (2005) Kjære Siddhartha! Brev og samtaler i grenseland mellom øst og vest.
Oriens Forlag

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

2 svar til Kjære Siddharta

 1. leif sier:

  hei Lars!
  Ypperlig! Selv har jeg leeeenge før Thelle skrev denne boka, opplevd og satt fiskeren Markus inn i denne konteksten! Blir litt glad av å se at jeg altså ikke er alene om dette.
  Men mer om dette i kveld. Håper du kommer!!!
  leif

 2. leif sier:

  hei igjen!
  I ‘farten’ glemte jeg TOMHETEN. Jeg er så enig, så enig! I vesten har vi så vanskelig for å forstå hvor vesentlig den egentlig er. Og – paradoksalt nok – at vi faktisk kan OPPLEVE/KJENNE denne tomheten inni oss! Og så herlig enkle og spennende SAMMENLIGNINGER for å at vi her i Vesten kan – for mange iallfall i første omgang – få en intelllektuell aning om hva dette altså egentlig dreier seg om og virkelig ER!
  leif (nok en gang)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.