Farvel NRK

Etter over 35 år med støtte til NRK er det nå slutt. Jeg mener at NRK ikke lenger kan betraktes som “public broadcaster”, og derfor har jeg nå sendt brev. Her redegjør jeg for at jeg ikke lenger har TV, og hvorfor jeg ikke vil betale lisens…

Slik ser brevet ut:

Lars Verket
Kongsgård Allé 10A
4631 KRISTIANSAND

NRK Lisensavdelingen
8607 MO I RANA

Kristiansand 3. januar 2006

LISENS (OG NRKS SAMFUNNSOPPGAVE)

I desember ga jeg bort mine to TVer, og vil derfor ikke lenger betale lisens. Dette er en prosess som vokst frem over et par år, og jeg vil gjerne grunngi det.

De senere årene har jeg sett flere og flere eksempler på at NRK fjerner seg fra sin oppgave som ”public broadcaster”, og heller følger i kjølvannet på TV2. Dette toppet seg vel med ”Det svakeste ledd”, som i mine øyne ikke har noe i NRK å gjøre. Da mengden søppel i andre kanaler er stor nok, ser jeg ingen som helst grunn til at jeg skal være med på at også NRK skal inn i samme dynga. Derfor er det en sann glede å nå kunne bruke pengene på et godt formål i stedet.

For litt over to år siden kom jeg over SSBs mediebruksundersøkelse. Den kunne fortelle at en gjennomsnittlig nordmann bruker to timer og 21 minutter foran boksen hver dag. Altså over et halvt årsverk pr. år. Selv med utstrakt grad av godvilje, kan jeg ikke se at verken NRK eller noen andres programmer kan forsvare et slikt tidsbruk. Derfor satte jeg meg fore å lese samme tidsmengde i stedet. Resultatet av dette finnes på www.boker.drypp.no. Når jeg nå er helt uten TV, er det ingen grunn til å la dette prosjektet ligge.

Det skremmende ved dette prosjektet er følgende: Jeg har forsøkt å tenke tilbake på hvilke TV-begivenheter som virkelig har rystet meg, og har funnet en håndfull. Så går jeg igjennom boklisten for de siste årene, og finner minst like mange. Jeg har sett TV i over 30 år, og har lest i 2… Dette maner til ettertanke!

Jeg ser selvfølgelig at jeg tilhører en minoritet, og at majoriteten lar seg mer eller mindre bevisst søples ned. Likevel sender jeg en kopi av dette brevet til bl.a. kringkastingssjef Bernander, slik at kanskje historikerne kan finne det i NRKs arkiver. Hvis Marx hadde levd i dag, så var antagelig ”religion” byttet ut med ”TV”. En behøver jo ikke å gå så langt tilbake i tid heller. Neil Postman har antagelig mye rett i sin boktittel: ”Amusing ourself to death.”

Et demokrati krever opplysning og engasjement, men det dere kan tilby er underholdning og passivisering. NRKs rolle som ”public broadcaster” er dermed forbi i mine øyne.

Med hilsen

Lars Verket

Kopi: Kringkastingssjef John G. Bernander og Kringkastingsrådet.

Sterke ord. Javel. Jeg står inne for hvert punktum…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

4 svar til Farvel NRK

 1. jonny birkelund sier:

  hei lars,

  bra, tven har utspilt sin rolle – idag er det ekte opplevelser som teller og muligheten til å velge der og da. jeg vil kunne se og lese det jeg ar lyst til. det er ikke mulig å gjøre med tv. der må jeg hver dag se om det kanskje kommer noen programmer om geiter men sålangt uten hell. da er det bedre å låne en bok på biblioteket.
  jonny

 2. MoNo sier:

  Og dette er jeg så hjertens enig i. Dog litt usikker på hva dette svakeste leddet er for noe, for jeg har ikke sett det. For jeg har levd uten TV siden 1998. Vel ikke helt, har hatt perioder der det har sneket seg inn en TV i huset, men den har fort blitt kastet ut igjen. En ting er at det er masse søppel på skjermen, men jeg blei jo fanken meg sittende å se på den søpla…. uansett hvor dårlig jeg syntes det var.¨

  Det deiligste med ikke å ha TV er at uten TV sitter jeg alltid rett ovenfor min kjære vakre samboer. Istedenfor ved siden av…. Veldig behagelig å ta øynene opp fra en bok jeg leser å se rett inn i de vakre øynene….. Ikke noen av de lekreste damene skjermen kan by på kan matche det!!!!!

  Så Lars, la oss håpe at dit brev vil gi ekko langt inn i fremtiden. Kanskje Bernander gjør noe…..selvom kanskje det er litt vagt å tro på 🙂

  Vel kos deg med bøkene dine, og se inn i øynene….

 3. Bernt Sverre sier:

  Men Lars, det er jo snart OL. Skal vi dagpendle til Torino?

 4. oddgeir sier:

  Synes nok MoNo har et påeng Lars. Når det gjelder Shelly og Sonja så klarer de seg godt uten NRK, men tror ikke det går å hive ut tv’en.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.