Klimaendring

Etter å ha lest “State of Fear” i Sør-Afrika levde jeg en kort stund i den illusjonen at mitt CO2-regnskap var helt irrelevant. Etter å ha sjekket opp litt rundt boka her hjemme, står jeg fremdeles fast på at mitt regnskap har underskudd til ca 2012… Da er det ganske forstemmende å lese uttalelsene fra samferdselsministeren i dagens Vårt Land:

“Tenker du selv over miljøkonsekvensen når du flyr?
Nei, jeg gjør nok ikke det.”


Kort og greit… Hun fremhever at “flyrutene binder landet sammen i mobilitetens tidsalder”. Selvsagt. Så lenge det kan tjene FREMSKRITTET er jo alt tillatt.

Når hun bli konfrontert med at alternativer vel også er hennes ansvar kommer hun med planer om høyhastighetsbanser, men roer det ned med at “dette ikke er noe vi vurderer for øyeblikket”. Da jeg jobbet i Naturvernforbundet jobbet vi litt med en høyhastighetsbane for å binde sammen sørlandsbyene fra Mandal – Kragerø. Her er det helt klart befolkningsgrunnlag nok, men i hylekoret rundt ny E18 er det ikke plass til en liten spurv engang… Asfaltgeriljaen har bukta og begge ender i hele debatten, mens de som tenker på jernbane er kneblet på alle tenkelige måter. Det kan virke som om NSB nå også blir utsatt for en styrt nedlegging.

Miljømessig er det jo en “katastrofe” at Norge som et så rikt og lite land ikke kan gå foran med å eksperimentere. Istedet så får vi det samme gamle konservative svaret:

“Norges utslipp er alvorlige nok, men utgjør en veldig liten del av de totale utslippene. Det gir ikke mening at Norge alene skal legge avgifter på fly. Flytrafikken er pålagt CO2-avgift. Utover det må vi jobbe internasjonalt, og der er vi veldig aktive.”

Sier Narvesete. Montro hvordan fx India hadde sett ut i dag om Gandhi hadde hatt denne innstillingen… I stedet begynte han med seg selv. Så ble de 10, så ble det 100, til slutt var de tusenvis. Hva om Norge kunne lede an? Er det så forferdelig umulig? I boka “Visjoner for Norge” fra Flux-forlag er det nettopp dette som er et av poengene: Norge er i en særstilling. Vi har ræva full av penger, og er et lite land. Hvorfor kan ikke vi stille oss til rådighet for å eksperimentere litt?

Men, vi må for all del ikke legge oss bort i folks endrede vaner. Narvesete er helt klar her:

“Restriksjoner på flytrafikken vil ikke komme på tale.”

Og dette kommer altså fra den RØD/GRØNNE-regjeringen. Hva var forskjellen på denne og den gamle? Begge ser ut til å ville tjene FORBRUKET, og i mine øyne FORFALLET. Når skal vi få noen politikere med litt bein i nesa? Som tenker litt lenger frem enn neste stortingsvalg? Som klarer å tenke litt perspektiver og lang sikt? Som ikke starter dagen med VG?

Jeg lever kanskje med et naivt håp, en illusjon – men for Guds skyld, la meg bevare den? Dette konformitetenes diktatur må vel til slutt slå sprekker, og da er det jo greit å vite at det finnes ugress. Grønt og frodig…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.