Røykekampanje

Skolene deler ut røykeinformasjon fra SHD, og i denne brosjyren er det et sitat fra en av bossene i tobakksindustrien:

“Vi røyker ikke dritten, vi bare sleger den. Vi overlater røykingen til de unge, de fattige, de svarte og de dumme.”


Dette skal en sjef i et tobakksselskap svart da han fikk spørsmålet om hvorfor han og kollegaer ikke røykte. Han ble sitert i en komitéhøring i USA i 1989.

Undervisningsopplegget er slik at elevene skriver under en kontrakt, og kan vinne en mp3-spiller i år, og en moped i 10. klasse. Rent samfunnsøkonomisk kunne en vel nesten gitt hver eneste elev dette hvis de ikke begynte… (Kanskje litt drøyt, men det er store penger i omløp i denne industrien.)

Jeg synes personlig Ole Paus sitt argument for å slutte er godt: “Denne idustrien tjener allerede forferdelig mye penger, og de skal ikke få mine lenger.” (fritt sitert)

Det er ganske rart at en industri kan få alle pengene, og så må samfunnet betale skadenen (selv om det selvsagt er avgifter her også). Avgiftene dekker på langt nær skadene, og da blir det jo vi alle sammen som må rydde opp. Det er jo et utrolig produkt i dette perspektivet. Private aktører får pengene, og samfunnet betaler skadene. God deal! For hvem?

De yngre ungene kan si: “Hvorfor er det ikke forbudt?” Da er det greit å ha i bakhodet at ting som har vært lenge på markedet er vanskelig å forby. Den røde danskepølsa er ikke lov å selge i Norge. Hadde vi brukt samme regler på fx alkohol hadde det også vært forbudt, men pga lang fartstid i markedet fortsetter ting nesten som før. Både kultur og kommers er viktige på markedsplassen…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.