Sva marga

En av mine store helter er Arne Næss. Det er ikke uten grunn at det står “homo ludens” som tittel på mitt visittkort… Flux tar godt vare på Arne Næss og det han skriver, sier og har skrevet. Nå har de kommet med en sitatsamling som heter “Sva marga – følg din vei”.

20051101arne_bok.jpgSva marga betyr “din veg” på sanskrit, og fanger godt opp måten Arne har levet sitt liv. Jeg har vært så heldig å høre Arne ved noen anledninger, og på siste Flux-seminar (høsten 2004) fikk jeg også stilt han et spørsmål: Arne, hva er egentlig dette “hilaritas” til Spinoza? Det var utrolig å se hvordan det glimtet til i den gamle kroppen. Akkurat som å tenne et lys. Med ett blir han fullstendig tent, og sier med intens tonasjon: “HILARITAS – det er den DYPESTE glede. Den som er HELT i overenstemmelse med ALLE dine verdier.” Da er det spennende å se at han også har fått med et sitat om hilaritas-begrepet i sitatboken:

“Hvis du var blendet av hennes skjønnhet, var kanskje bare en bit av deg stimulert. Ett år senere utstår du henne kanskje ikke! Opplevelsen var behagelig, men lokal, uten dybde, selv om den var aldri så intens og mangfoldig. Spinoza har gitt lokale nytelser navnet titilatio. Glede er per definisjon noe du opplever med hele deg – hilaritas. Hvis din opplevelse av henne er dyp – ikke blendende, men dyp – så varer kanskje kjærligheten.” (s.209)

Denne uken sitter jeg og skriver på en oppgave ved Universitetet i Tromsø om bærekraftig utvikling. Arne sitt engasjement for miljøet, og hans dypøkologi er internasjonalt kjent. Derfor er det selvfølgelig en del sitater her som kan gli rett inn i oppgaven. Jeg tar med to:

“Den forestillingen om levestandard vi har i dag involverer fantastisk mye som ikke trengs. Vi må legge oss på en lavere levestandard, men med like høy eller høyere livskvalitet. Det kan ta tid, men vi må gå i den retningen.” (s.36)

“Vi kan ikke snakke om andre land som ‘utviklingsland’, for det er vi som skal utvikle oss – i retning av en levestandard som kan universaliseres. Først da får vi en interessant utvikling.” (s.44)

Arne er både vis, impulsiv, morsom og rar. Og – han vet de selv. I denne boka er det samlet sitater fra ting han har skrevet og sagt. Sitatene er delt inn i temaer, blant annet: lek, intelligens, følelser, fjell og filosofi. Her er det duket for latter og ettertanke. Boka er svært lettlest, og jeg håper den kan nå en bred leserskare. Jeg tar med et siste sitat fra temaet “Følg din veg” som handler om å være rar:

“Når man er ung, er det et stort slingringsmonn innvendig. Man kan gi seg hen til de utroligste ting, og så hente seg inn neste semester for å klatre på samfunnets stiger. Men det er fort gjort å miste dette slingringsmonnet. Man må enten ha omgivelser som oppmuntrer en, eller man må være ordentlig rar. Jeg var meget rar.” (s.241)

Boka er på 252 sider, og er helt fersk fra FLUX forlag. Du kan bestille den hos www.flux.no. Boka koster 198,-

Til slutt litt fakta om Arne Næss – klippet fra pressemeldingen om boka:

Om Arne Næss
Arne Næss (93) er filosof og fjellklatrer. Han avla magistergraden som 27 – åring, den yngste noensinne i Norge, og var professor i filosofi ved Universitetet i Oslo fra 1939 til 1970. Han har utgitt en rekke bøker, deriblant bestselgeren Livsfilosofi (1998) og Hvor kommer virkeligheten fra (2000) med Flux samtaler. I 2005 ble han utnevnt til Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for samfunnsnyttig innsats. Internasjonalt er han best kjent for å ha etablert den dypøkologiske bevegelsen.
Han har nærmest blitt allemannseie i Norge. Arne kjennetegnes av sin glede over å ikke finne én sannhet, men i stedet se uendelige muligheter. Han appellerer til alle aldersgrupper med sin lekne holdning til livet – som kommer klart igjennom i Sva Marga.”

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Sva marga

  1. marina sier:

    hei hei:) Jeg er ikke sikker på hvordan dette her fungerer, vet ikke en gang hvor kommentaren havner.. men er egentlig bare ute etter en raferanse på noe Arne Næss har sagt, og trenger litt hjelp.. har brukt sitatet i en oppgave jeg har presentert, og jeg har bare hentet det fra thomas dybdahls cd, sitter i england og har ikke noen av bøken til arne næss med meg hit.. no jeg burde.. vertfall.. litt guidance.. viss denne sia fortsatt eksisterer?..

    Hvorledes kan min, hva vi kaller for livskvalitet – beholdes høy eller bli høyere? Og livskvalitet, det går overhodet ikke på hva man har, men hva man føler man har og hvorledes det er.

    Hva er det som gleder oss?

    – Arne Næss

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.