Ökenfädernas tänkespråk

Denne boken av Samuel Rubenson inneholder en del godbiter. Boka er et lite knippe sitater fra ørkenfedrene, og så har Rubenson skrevet om sitatet etterpå. Artiklene har stått i tidsskriftet Pilgrim.

Her er det veldig mye spennende, og jeg vil gjengi litt fra s. 128ff. Dette kapittelet heter “Förvirringens demoner”:

“… Vi lever i en förvirringens tid. En förvirring som hämtar en stor del av sin kraft i trolöshet. Allt förklaras bara vara ’tills vidare’. Löften devalveras til målsättningar, avsikter til förhoppningar og beslut til chansningar. I politik og näringsliv, i sjukvård och skola, i lagstiftning och förvaltning möter vi detsamma. Planer är ‘för närvarande’ och ‘under förutsättning att’. Problemlösningar är ’tillfälliga’ och organisationer ‘under ständig omprövning’. Vi lockas att satsa våra penger i ‘riskprojekt’ och att rösta på politiker som ingenting vill, som bara hoppas att allt går bra om de får sitta vid rodret. I ambitionen att få hjulen att snurra fortare har all tanke på styrning av farkosten övergivits. Inte att undra på att det råder förvirring, att vi alla tittar på varandra och undrar vart vi är på väg.
Trolöshet och förvirring är ganska säkra kännetecken på att det är demoner i farten. De älskar att piska upp mon av tankedamm, så att ingen längre kan se klart. Inte minst älskar de moralisk förvirring. Kan de blanda bort korten så att vi inte längre kan skilja mellan gott och ont, så jublar de. De gnuggar händerna när de får oss att tro att frihet är detsamma som att ha oändliga valmöjligheter. De hoppar jämfota när de lurat oss att tro att sann frihet råder när våra val är till intet förpliktande, när vi tror att vi är fria eftersom vi hela tiden kan ändra oss. Riktigt lyckade känner de sig när de slagit i oss att godhet enbart är en fråga om hur man ser på det. Har de kommit så långt har du lyckats göra frihet til slaveri under tillfälligheternas nycker, till förvirringens och den moraliska likgiltighetens moder. Gott är det som just nu ser gott ut; det som jag just nu chansar på är gott för mig.
… Det finns så många möjligheter. Vägen har blivit så otydlig, utvecklingen så svårtolkad. I respekt för mångfald och mångtydighet aktar vi oss för dem som är entydiga, f¨r dem som vet exakt hur det är, som vet precis var vägen går, vad orden betyder. Vi vet för mycket, har sett för mycket. Men följden har blivit att vi inte längre vet ut eller in, att vi mest prövar oss fram på måfå. Vi tror oss vara upplysta och fria, men vet inte riktigt vad det är vi vet och vad friheten skall användas till.
… Verklig frihet består inte i att ständig välja något annat. Den består i den moraliska övertygelsen som gör att man vet sin uppgift, den moraliska hållning som ger mod att gå rakt, att vara sann och trogen. Att hålla fast vid det som Gud har viskat i ens indre, att oförväget bevara det, är ett säkert skydd mot förvirringens ande.”

Rubenson, Samuel (2001) Betraktelser över ökenfädernas tänkespråk
Cordia

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Religion. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.