Hadde en deilig og lang morgen med boka til Abram. Så skrev jeg ferdig en artikkel til KOT. Solen fortsetter å skinne, og snart har vi vel glemt hvordan regn er… Satser på en padletur i ettermiddag.
Artikkelen til KOT har jeg kalt “Vinter om sommeren”, og den går slik:
Vinter på sommeren
Flere og flere føler at de mangler tid. Vinterturen ble det ikke noe av, og nå tror du kanskje at det er for sent? Men, det er det ikke! I Norge finnes det muligheter til å oppleve vinteren også om sommeren. Vi har nemlig mange isbreer her i landet, og der kan du få vinterfølelsen hele året.
Tekst og foto: Lars Verket
Folgefonna er den sørligste isbreen i Norge, og dermed den som ligger nærmest Kristiansand. Pinsen i fjor feiret jeg her, og for en feiring! På grunn av lite snø, startet vi med å gå opp Keiserstien fra Sunndal. Oppstigningene kan være litt tøffe, men tar en seg god tid er det mest vakkert. Landskapet skifter fra grønne vårstemninger, til hvit vinter. Utsynet blir videre og videre, ettersom høydemetrene legges bak en tung sekk. Endelig kommer en opp til snøen, og kjenner godt at børen blir lettere. Det hjelper nemlig godt å ta skiene av sekken…
Så begynner den hvite herligheten. Jomfruelig hvithet midt på sommeren! Pinsen i fjor var også velsignet med blå himmel i tre dager til ende. Bildet av leiren første kvelden sier vel egentlig det meste. Vindstille, og en fantastisk solnedgang. Alene gikk jeg opp på Folgefonnas høyeste punkt. Der kjente jeg på den enorme stillheten, nøt den fantastiske utsikten. Kun iført ulltrøye. Natten tilbrakte jeg under åpen himmel, og stjernene talte til langt på natt…
DRØMMELEIR: Teltene står på snø i den vakre solnedgangen, men det er sommer i lufta. Når solen forsvinner blir det derimot kaldt, så en vintersovepose er et must!
I slike situasjoner får en sommer om vinteren, men du kan også oppleve vinter om sommeren. Det skjedde på en tur over Jostedalsbreen for noen år siden. Da var pinsen seinere – i begynnelsen av juni, og vi fikk et skikkelig snøvær. Temperaturen var så vidt under null grader, og snøen klistret seg til tøy og sekker. Ved overnattingsplassen kom det ned en hel gjeng med nesten helt like snømenn! Kanskje tror du ikke at det er mulig, men bildet fra Jostedalsbreen er tatt 2. juni – helt sant!VINTERLIG: Slik kan det faktisk se ut i juni når du befinner deg høyt oppe. Der kan det nemlig fort snø midt på sommeren, og da er det greit å ha kledd seg for vinter – selv om kalenderen sier noe annet.
Under slike forhold må en forholde seg til vinter, og passe godt på å beholde varmen. Det var en våt gjeng som startet marsjen dagen etter, men da skulle vi ta 600 høydemetre. Dermed var varmen sikret! På toppen av bakken forsvant skyene, og plutselig gikk hele gjengen i truse og t-skjorte. Så fort skifter det i fjellet, og på breene blir det spesielt varmt på grunn av at lyset reflekteres. Ofte kan breene også dele været. Vi gikk i en periode mellom snø i nord, og sol i sør.
En isbre kan derfor gi deg en komprimert naturopplevelse av de fire årstidene på bare en langhelg. Noe som burde passe veldig godt inn i folks hektiske hverdag. Likevel stiller ferdsel på bre spesielle krav, og det er ikke å anbefale slike turer alene. Meld deg på fellesturer, som blir ledet av utdannede breførere. På isbreen er det sprekker – selv om de ikke synes, og da er det viktig å kjenne forholdene! Sele, tau og annet utstyr kan du låne av de som arrangerer turen. Ta kontakt med Fjellsportgruppa i KOT, eller DNT sentralt for å få vite mer om turer på bre! Du vil garantert ikke angre!
Folgefonna
Folgefonna er Norges 3. største bre, og den sydligste. Breen har et samlet areal på 213 km2. Breområdet er tredelt med Nordre Folgefonna (25 km2), Midtre Folgefonna (8 km2) og Søndre Folgefonna (179 km2). Høyeste punkt er 1662 m o.h. og laveste er 400 m o.h.Jostedalsbreen
Jostedalsbreen er Norges – og Nord-Europas – største bre. Den har et areal på hele 487 km2. Høyeste punkt er Høgste Breakulen på 1957 m.o.h.. Av spesielle severdigheter kan nevnes DNTs hytte ”Skålatårnet”, og Lodalskåpa som er godt over 2000 meter.
Så får vi håpe KOT vil ha den! Nå skal jeg ut på padletur iallfall. Det er nemlig meldt litt mer rufsete vær mot helgen. Tro det eller ei! 😉
SENERE: Utrolig fet padletur. Blåste 10-12m/s, så jeg turde ikke forlate Odderøya. Lekte meg litt i vind og bølger, og gikk inn i Bendiktsbukta for å trene redning. Kjørte noen åreflottør-redninger, og et forsøk på rulle med flottør på åren. Det gikk akkurat. Er altfor spent når jeg trener på dette alene i 6 graders vann… Men, det var folk i nærheten, og jeg kunne stå der jeg trente. Derfor var det i mine øyne forsvarlig. Vinden ville også drevet meg inn på stranda.
Her er et bilde fra en kjapp omkledning i Bendiksbukta. Av med ull-lue, på med neopren osv… Så ble det bading…
Nå skal jeg kjøpe og lage middag til de andre! Moro!!!