Om tid

Etter en flott skitur med John i Høgåsen (litt før Gautestad ved Evje), har jeg tatt fatt på foredraget igjen. I natt kom jeg nemlig på noe jeg må ha med – et bilde på tiden…

john.jpgDet var første gangen jeg var på Høgåsen, men der var det litt av et løypenett. Vi fant oss ei rundløype som ikke var for kupert, og gikk denne 3 ganger. Snøen lavet ned hele tiden, men lunsjet likevel (bildet). Dette var min 2. skitur på smale ski, og John sin første. Vi har trent godt sist året begge to, og er veldig klare til Ridderrennet på Beitostølen i begynnelsen av april.

Men, tilbake til bildet påp tiden; Jeg hadde lest om det for lenge siden, men husket ikke helt hvor. Så ble det gjentatt av Øystein Dahle på Flux-konferansen nå i høst. Senere på høsten fant jeg det igjen i boken til Johannes Møllehave. Den heter “Vor tids tid – nutidige og utidige tids- og tankespring”.

Han har nok heller ikke laget historien, for han henviser videre til Inger Christensen: “Del av labyrinten.” Men, det er jo det samme hvem som har laget den, denne vesle historien gir et glimrende innblikk i hva slags tids-sammenheng vi lever i:

Om tid

Forestiller vi oss fire milliarder års jordklodehistorie presset inn på ett kalenderår (en slik kalender er laget) ser året slik ut:
Jordskorpen størkner den første januar, og vi skal helt frem til den 15. mars, før de første tilløp til liv langsomt er blitt til levende bakterier og blågrønnalger. Vi skal videre til 21. november før dyrene er gått på land som midd og tusenbein. Den 14. desember er det flyveøgler, og ved juletid begynner de første apene å klatre i trærne! Så langsomt gikk utviklingen. Men, nå skyter det fart. På årets siste dag ved halvfemtiden om ettermiddagen begynner noen apemennesker av vår egen slekt å kjempe med andre apemennesker. Men klokken blir nesten kvart på tolv, før vi sel er kommet frem, og den blir fem minutter på tolv, før vi tegner hulemalerier, og den blir ett minutt på tolv, før vi temmer kua. I denne tidstabellen et det et minutt siden vi oppfant billedskriften. Det er tolv sekunder siden bøketrærne kom til Danmark, og det er tre sekunder siden vi begynte å utrydde de andre dyreartene…

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Dagbok. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.