Verdier

I helga har jeg lest en liten bok med tittelen «Humanistisk psykologi» som Nils Grendstad skrev i 1969. Her er det interessante ting, selv om det jo også renner noe vann i havet på 50 år. I denne oppføringen finner du noen avsnitt fra boka.

I ACT-opplæringen, og det opplegget vi allerede kjører på jobb, er verdier sentralt. Dette er det også om i boka til Grendstad. I kapittelet om «Realisering av verdier» skriver han:

Kravet er dog ikke, og kan ikke være, at verdiene fullt ut skal realiseres, – for det er umulig. Kravet er at jeg beflitter meg på å leve slik at jeg stadig nærmer meg idealet. Jeg må hele tiden prøve å være underveis. Det er selve prosessen i retning av målet som gir mening. Verdiene gir meg en følelsse av å ha noe å leve for. Kutter vi ut verdiene, så kutter vi samtidig ut meningen med å leve.

Så er det jo forskjellig for store muligheter vi har til å realisere verdiene, og her trekker han inn Viktor Frankl (som satt i konsentrasjonsleir, der mulighetene jo er ganske begrenset). Grendstad skriver at Frankl opererte med en tredeling av verdier, og den kan jeg ikke huske å ha sett før (selv om dette er godt mulig – har lest flere bøker både om og av Frankl):

  • Kreative verdier:
    Verdier som realiseres gjennom å utføre oppgaver og gjennomføre oppdrag.
  • Erfaringsverdier:
    Oppleve det gode, det sanne, det skjønne eller ved å kjenne ett eneste menneske i all dets særegenhet (elske det).
  • Innstilling:
    Den innstillingen jeg møter situasjonen og skjebnen med. Denne muligheten har jeg i alle livets situasjoner inntil livets siste slutt. Jeg mener å huske at han skrev noe om at «han kunne velge å gå i gasskamerat uttrykksløst eller med et smil om munnen». Alle situasjoner har valg.

I ACT er det også mye snakk om forpliktelse. I et kapittel om Ansvar er Grendstad også innom dette:

«Ansvar har å gjøre med en persons forhold til sine verdier.» I og med at jeg forplikter meg på en verdi, aksepterer jeg mitt ansvar for å realisere denne verdi. Når jeg står på valg, er jeg ansvarlig for å velge slik at jeg gjennom mitt valg er med å realisere de verdier jeg har forpliktet meg på.

Jeg hører en del på Sondre Liverød sin podcast SinnSyn. Han kommer stadig tilbake til at viljen får vi tom for, og at vi trenger å engasjere oss følelsesmessig. Verdiene må altså forankres på en følelsesmessig måte. Dette tas opp i boka «Emotional Success» som jeg leste for noen uker siden, og her fremheves: Stolthet, takknemlighet og medfølelse. Hvis verdiene kan kobles mot disse tre, så blir valgene mye enklere å ta.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.