Salig er tørsten

I går var jeg på «Salig er tørsten» i Oddernes menighetshus. Det er et årlig arrangement ved Areopagos, som arrangeres rundt om i landet. Her er det spennende foredrag, og her er noen glimt/linker.

Hele seansen ble tatt opp på video, så jeg kommer ikke til å skrive allverdens. De som er interessert kan se på opptakene på YouTube-kanalen til Areopagos:

Det var noen parallelle sesjoner, og blant annet Tore Thomassen sitt innslag finnes ikke på video. Her er noen spredte innspill fra mine notater.

Tore Laugerud åpnet det hele, og han sa noe helt i innledningen som jeg ble berørt av:

Vi lever i et samfunn som er best på overflaten.

Han snakket om materialismen, og hvordan den har skapt en ubalanse. Mangel på nærhet og kontakt. Dette er en tematikk jeg er veldig opptatt av om dagen, så kanskje var det derfor.

Så var det klart for dagens hovedinnlegg ved Kjell Arnold Nyhus. Hans siste bok er «40 dager og 40 netter». Han tok litt utgangspunkt i dene, men snakket også om mye annet. Boka handler om at han drar på hytta alene i 40 døgn, og den skal jeg skrive om ved en senere anledning.

Han sa at når han var alene mistet han speilene han var omgitt av. Jeget kommer i bevegelse – hvem jeg er. Samme med Gudsbildet – det beveger seg også. Selverkjennelsen og Gudserkjennelsen henger sammen. Hvis en kjenner seg selv, er det lettere å kjenne Gud. Selverkjennelsen gjør noe med Gudsforholdet. Å erfare seg tiltalt av Gud. Gud som en fast grunn i min flyktighet. Leve sannferdig. Eckhart: «Det øye jeg ser Gud med er det øye Gud ser meg med.» Gud er god om du holder fast om hans godhet. Det hjertet ditt henger ved er din Gud.

Vi kan påvirke hvordan vi ser og erfarer Guds handlig i verden og i oss selv. Legge vekk løgner/masker – bli den vi er. Salige er de rene av hjertet. Den som LEVER ordene. Orde blir virkelighet. Joh. 3.21.

Kroppen og sjelen er instrumentet Ånden bruker for å berøre oss. Gud fortoner seg ulikt for oss – som et prisme der lyset brytes forskjellig. Slik han sang og sonte i mitt liv. Farlig å styre andres Gudsfortellionger. Hvis ikke min Gud, så er det ingen Gud i dethele tatt. Min Gud er fliken av kappen jeg får tak i. Det vi tror på må ha resonans i oss.

Augustin: Gå ikke ut, men vend tilbake til deg selv.
Benedict: Guds fjernhet – fjernhet fra deg selv. Fremmedgjøring. Kom til deg selv i møte med Gud.

Hildegunn Schuff tok utgangspunkt i pusten og Korsvei sin logo. Innpusten kommer ovenfra (fra Gud), og utpusten fører oss ut i verden (logoen danner en fisk – se www.korsvei.no).

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Religion. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.