Ny bok om «Å gå»

I dag leste jeg ferdig boka «Å gå» som er skrevet av Erling Kagge. Jeg ble ikke helt overbevist av forrige bok om «Stillhet», men denne var mye bedre. Jeg elsker å gå (bevege meg generelt), og mener det er viktig på veldig mange plan. Her fra en gåtur i alpene:

I boka er det korte essay med innblikk i både religion, filosofi, vitenskap m.m. Jeg likte spesielt godt snarturen Kagge tar til filosofen Peter Wessel Zapffe på s. 92:

… Peter Wessel Zapffe skrev – i sin doktorgrad med det klassiske navnet Om det tragiske – om viktigheten av å ikke ta snarveier, men i stedet bruke tid og slite mot et mål. Å motta for mye teknisk hjelp «betyr et hensynsløst tyveri fra menneskehetens opplevelsesreserver». Store ordø Å kjøre bil eller fly med et helikopter til en fjelltopp i stedet for å gå og klatre er poengløst, fordi opplevelsen av å stå på toppen blir overfladisk når veien frem har vært smertefri. Filosofen Zapffe anså behoet for å gjøre alt enklere som å sensurere bort våre muligheter til store opplevelser. Hans grunnleggende idé, som jeg tror alle som går langt, deler med ham, er at å oppnå ikke nødvendigvis er lik verdien av det oppnådde.

Dette får meg til å tenke på Dyp Glede. At gleden kommer i forskjellige dybder, og at en må gjør en innsats for å komme på dypet. Ellers blir det bare nytelse (jfr. Fromm) Glede er noe vi aktivt skaper, mens nytelse er noe vi passivt mottar.

Boka anbefales herved!

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker. Bokmerk permalenken.

1 svar til Ny bok om «Å gå»

  1. Tilbaketråkk: Juni 2018 | Bokoman.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.