Skremmende perspektiv

I boka «Dette forandrer alt» skriver Naomi Klein om klimakrisen, men her er også mye kapitalismekritikk og også litt om oppmerksomheten vår. De gir skremmende perspektiver. Oppmerksomheten vår er endret ganske mye siste tiårene vil jeg påstå…

På s. 163-164 i den norske versjonen (hardcover) skriver hun:

Denne utfordringen (klimakrisen) går også dypere enn mangel på institusjonelle virkemidler, den strekker seg langt inn i oss selv. Den moderne kapitalismen har ikke bare gitt mer menneskelig adferd som forandrer klimaet. Denne økonomiske modellen har forandret veldig mange som individer, gjort oss kjappere og mer rotløse og dematerialiserte, slik den har gjort med finanskapitalen, den har latt oss være overalt og ingen steder samtidig. Dette er vår tids vedvarende klisjeer – hva gjør Twitter med oppmerksomheten min? Hva gjør skjermer med relasjonene våre? – men den slags distraksjoner har spesielt stor relevans for måten vi forholder oss til klimaendringer på.
Dette er nemlig en krise som i sitt vesen beveger selg langsomt og er sterkt stedsrelatert. I de tidlige stadiene og mellom de knugende katastrofene handler det om en spesiell plante som blomstrer tidlig, et uvanlig tynt islag på en innsjø, en sen trekkfugl; for å legge merke til disse små endringene må man ha den slags samhørighet som kommer når man kjenner et sted god, ikke bare som naturscene, men også som levebrød, og nå lokalkunnskap blir formidlet med en følelse av hellig plikt fra den ene generasjon til den neste. Hvor mange lever fortsatt sånn?…
Kort sagt: enda mer dårlig timing. Akkurat da vi trengte å senke farten og legge merke til ørsmå forandringer i naturen som forteller at noe er virkelig galt fatt, har vi satt farten opp. Akkurat da vi trengte lengre tidsrammer for å se hvordan fortidens handlinger virker inn på utsiktene for fremtiden, har vi tatt skrittet inn i en ustoppelig tilførsel av et evig her og nå, der vi hakker og kutter i oppmerksomheten som aldri før.

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Bøker, Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *