Overforbruk – et moralsk problem

Dette er tittelen på et leserinnlegg i dagens Vårt Land. Det er Gunnar Kvåle ved UiB og i Miljøpartiet de grønne i Hordaland som har ført det i pennen. Et flott innlegg. Han skriver blant annet:

Min fortvilelse er at politikerne fra elle partiene på Stortinget synes å være døve for dette budskapet (om overforbruk). Ingen av disse partiene har foreslått hverken å redusere vårt overforbruk eller å redusere utvinningen av fossilt brensel for å redde miljøet.
… Det er ikke tilstrekkelig bare å gi litt av vår overflod… Vi må være villige til virkelig å dele våre ressurser i solidaritet med fattige som lever i dag og med fremtidige generalsjoner.

I sitt innlegg siterer han også andre av samme mening. For eksempel Dag O. Hessen fra Dagbladet 28/12-07:

“Å påpeke at et flertall av oss har en livsførsel som i som ikke understøtter hverken klodens økosystemer eller “et godt liv” for etterfølgende generasjoner handler om moral, ikke moralisme.” … “Vår manglende evne til kollektive og langsiktige løsninger betyr at vi er umoralske.”

Og Arne Johan Vetlesen i Aftenposten 8/4-07:

“Mens en stadig mer utarmet klode trygler om redusert forbruk, svarer våre ledere med troen på mer av det som har skapt krisen: Ny vekst.”

Til slutt Inge Eidsvåg i Vårt Land 3/9-09:

“Jeg ønsker meg politikere som tenker på konsekvensene av vår livsstil og vårt forbruk for minst syv generasjoner fremover.”

Alle disse fire stemmene ville glidd fint inn i kampanjen vi prøvde å starte før valget: reduksjonspartiet.no. Logikken er jo ganske enkel, men likevel er det svært få som er villige til å ta det innover seg. Det enkleste er ofte det beste, men også vanskeligste.

Dette minner meg også på at jeg må få lest programmet til Miljøpartiet de grønne. Sammen med Rødt er de det eneste partiet som går inn for redusert forbruk. Problemet er jo at de går inn for en del annet også, og dette vil jeg gjerne se nærmere på

Om Lars

Jeg bor i Kristiansand, og lever av havpadling. Mer info om meg og firmaet på www.digital-info.no
Dette innlegget ble publisert i Samfunn. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.