I dag har jeg bakt enda en runde med brød. De blir knallgode, og er veldig enkle å få til. Oppskrift og tips stammer fra Harald Eikeland. Her er oppskriften.
Man tager en ferdigblanding med Solsikkebrød.
1 pk gjær
11 dl vann
9 dl hvetemel
Varm vannet til fingervarmt. Hell over i bakebolle der du har smuldret gjæren. Rør ut. Ha i det meste av melet. Elte sammen, og ha til slutt i alt. Da blir det en rimelig seig masse. Jo seigere – jo saftigere.
La stå 30 min.
Fordel deigen i 3 brødformer. Her har jeg på litt mer mel, mens Harald heller rett i formene.
Etterhev minst en time under kjøkkenhåndkle på lunt sted.
Stekes 42 min (i vår ovn) på 200 grader på nederste hylle i ovnen.
Oppskriften er lett å huske da 9/11 jo er en kjent dato. 11 – er vann, fordi vann alltid er først (tallet 1 to ganger). “Alt” er jo på 200 grader, og 42 (min) er jo “the meaning of life and everything”. Hentet fra “Hitchhikers guide to the Galaxy”.
Smør, geitost og melk til dette brødet er helt kanon!
Velbekomme, og takk til Harald!
En enda bedre helseoppskrift på knallgoe brød;
Oppskrift til 2 brød i store former:
100 g valnøtter – hakkes
1.5 dl havregryn
1.5 dl solsikkekjerner
2.0 dl linfrø
1 kg grovbakst
1 pk gjær
1 ss salt
11 dl lunka vann
(alt blandes-eltes godt)!
Ingen forheving. Stekes/heves først i 30 minutter i 50 grader. La ovnen gå opp til ca 200 grader og stek brødene i 1 time. Eller så lenge du synes det passer.
Lykke til – smaker himmelsk godt!
vh ElseS
Tusen takk Else!
Skal teste!
Kanskje jeg blir “brødbakermannen”? 🙂
Dette innlegget blir jo som alle andre kommentert inn på Facebook, og der har jeg fått denne kommentaren fra Marianne:
Endelig en bra huskeregle for forholdene van/mel. Jeg har til nå holdt meg til en sikker ‘åisann’ politikk, med vekslende hell… her finner du en ennå uprøvd oppskrift fra Lars Sponheim. Håper den er bedre enn valgresultatet hans:
Urbrød a la Lars Sponheim
250 gr valnøtter, malt
150 gr mandler, malt
100 gr macademia, malt
50 gr mel
1 ts salt
anis, ingefær, fennikel, karve, kanel
14 egg
250 gr klaret smør
1- 1 ½ dl fløte/olje
2 ts bakepulver
bland tørt
pisk egg, bland i
smelt og avkjøl smør
ha i bakepulver
ha i smør
ha i væsken
ha deig i smurte former, to ganger 1,5 liter
180º Celsius 50-60 minutter
kjølne i ovn, dør på gløtt
Her er oppskriften på FRODES brød. Det er en skikkelig godsak:
1,2 l vann tilsammen:
5 dl kokende vann
1 ss maltekstrakt rør ut
7 dl til
Sjekk fingervarmt – så en pk gjær som røres ut.
1 pose gresskar 250gr
2,5 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
10 dl havregryn
Mel til riktig konsistens 6-7 dl
Heving halvtimes tid
Bake ut
Etterheving
200 gr i 40 min
Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Litt av hvert helg!
Tilbaketråkk: homo ludens » Blog Archive » Kveldsjobbing
Her er en link til Susannas superbrød som Sindre lager:
http://www.5d.no/helse/index.php?option=com_content&view=article&id=16%3Aresept-tips&catid=1%3Aforside&lang=nb